Visst är Taiwan en stormakt!

Taiwan må vara en liten demokrati. Men det finns ett område där Taiwan kan beskrivas som en stormakt.

Taiwan är den lilla demokratin som hotas av Kina. Men Taiwan är också en elektronisk stormakt.

Tittar vi på de mest avancerade typerna av halvledare, står Taiwan för hela 62,8 procent, medan Sydkorea stå¨r för återstoden, alltså 37,2 procent.

I ett läge där svenska fordonstillverkare har tvingats stoppa produktionen på grund av brist på halvledare kan det vara värt att påminna om var halvledare produceras. 21,4 procent av världens halvledare tillverkas i Taiwan. På andra plats kommer Sydkorea som står för 20,4 procent.

Tittar vi på de mest avancerade typerna av halvledare, står Taiwan för hela 62,8 procent, medan Sydkorea står för återstoden, alltså 37,2 procent.

Världens största oberoende tillverkare av halvledare, det taiwanesiska företaget TSMC räknar med att under de kommande tre åren investera över 30 miljarder kronor i forskning och ny produktionskapacitet.

Okej. Då är det alltså så att exempelvis de flesta av Apples produkter tillverkas i Kina. Vi betalar hutlösa priser för dessa produkter och en del av pengarna går till den kinesiska ekonomin. Men för att den produktionen ska fungera krävs halvledare från världens stormakt på halvledare, det vill säga Taiwan.

  1. Problemet är att den kinesiska parttiledningen agerar på ett sätt som är allt annat än rationellt.

Ett rationellt tänkande i Peking borde då utgå från att lämna ingenjörerna i Taiwan i fred. Problemet är att den kinesiska parttiledningen agerar på ett sätt som är allt annat än rationellt.

Kinas mobbning av Taiwan väcker vrede. Nu har till exempel en officiell delegation från Europaparlamentet besökt Taiwan. Och den svenska regeringens hållning är: Om Taiwan ska bli en del av Kina måste det ske i enlighet med det taiwanesiska folkets önskemål. Är det något som just nu förenar människor i Taiwan så är det att de inte vill inordna sig under den kinesiska diktaturen.

 

 

Publicerat av