Vi går mot en stark svensk NHL-säsong

Ett inlägg om läget i NHL

Jag orkar inte grubbla och raljera över kontraktsläget med Matt Murley eller frågan om Timo Pärssinen ska ersättas en gång till utan hoppar in med ett inlägg om NHL istället.

Tar vi oss en titt på poängligan i NHL som den ser ut idag (17/1) så ser vi att det bara är två nationer som har spelare representerade bland de tio främsta. Kanada är givetvis en av dessa och har sex spelare med. Den andra nationen är dock vare sig Ryssland eller USA utan det är Sverige som har hela fyra spelare bland de tio främsta.

Går vi längre och tittar bland de 30 främsta så hittar vi sju svenska spelare men bara två amerikanska, två ryska, en slovensk, en finsk och en tjeckisk. Resterande 16 är kanadicker. Den här trenden är både rolig och imponerande samtidigt som det svider att vi inte lyckades prestera ett bättre OS än vad vi gjorde för ett år sedan. Slovakien som då slog ut oss har sin poängstarkaste forward på 92:a plats just nu.

Tittar vi på NHL i stort så har man kommit lite över halvvägs in på grundserien och det börjar utkristalisera sig vilka som är de största favoriterna till Stanley Cup. Den östra sidan toppas av breda lag med många matchvinnare som Philadelphia, Tampa Bay och Boston. Tätt bakom ligger lagen med den bästa spetskompetensen men med lite tunnare bredd. Jag tänker då på Pittsburgh och Washington främst. Dessa fem har alla god chans att nå finalen på denna sida som jag ser det. Mitt grundtips låg på Boston och det behåller jag, de har den bästa defensiven och den bästa målvakten samtidigt som de gör relativt mycket mål också.

På den västra sidan ser det mer och mer ut som att en conference-final mellan Vancouver-Detroit väntar. Andra favoritlag bakom dessa så som San José och Chicago är lite för ojämna. Istället har Dallas klivit fram som en stark kandidat efter några svaga säsonger. Deras två toppkedjor ser riktigt starka ut med många olika matchvinnare. Men i längden tror jag på mitt utgångstips Detroit. De har sin rutin och sin vinnartradition som ett starkt övertag på de närmsta konkurrenterna.

Annars var det mycket snack om Allstar-uttagningarna. Ett event jag skiter fullständigt i numera. Denna gång fick rekordmånga svenskar plats i lagen men däremot saknades en av våra absolut bästa, nämligen Henrik Zetterberg. Det kändes helt bisart först men sedan visade det sig att Zetterberg själv hade bett om att inte bli uttagen eftersom han tydligen spelar med ryggproblem just nu. Det är tredje gången av tre möjliga som han tackar nej till detta.

På det individuella planet har jag återigen sammanställt två femmor med de spelare som imponerat mest och en femma med de som imponerat minst.

Hiss-lag 1

Mv: Tim Thomas, Boston (3)
– En fantastisk målvakt som krigar stenhårt varje match. Håller fortfarande uppe en så hög siffra som 94,3% och kan vara på väg mot rekord där.

Back: Nicklas Lidström, Detroit (Ny)
– Går mot en av sina bästa offensiva säsonger någonsin på ålderns höst. Är otroligt puck- och placeringssäker. Lutar åt Norris nr 7. Ingen är så jämn som honom.
Back: Dustin Byfuglien, Atlanta (2)
– Är i skrivande stund inne i en liten svacka med fem matcher utan poäng men har ju innan detta varit extremt pålitlig. 16 mål är överlägset bäst bland alla backar.

Center: Sidney Crosby, Pittsburgh (2)
– Världens bäste har just nu problem med en hjärnskakning och ser ut att missa möjligheten mot personbästa tack vare det. Men poäng- och målligan lär kammas hem bara han blir av med sina bekymmer inom kort.
Forward: Henrik Zetterberg, Detroit (Ny)
– Den alltid så ansvarsfulle Zäta fortsätter att skapa målchanser och offensiva situationer mer än nästan någon annan i hela ligan. 190 skott på mål efter 45 matcher är en väldigt stark siffra! Vidare producerar han i en jämn takt och har inte haft en svacka på hela säsongen. Spelar förvisso center just nu men var mestadels ytter så länge Datsyuk var hel.
Forward: Martin St.Louis, Tampa Bay (2)
– Den lille Tampa-forwarden känns just nu som den tredje kandidaten till Hart Trophy bakom Crosby och Thomas. St.Louis är bra i alla spelsekvenser men kanske den allra bästa PP-spelaren i hela ligan och fortsätter att mata fram målchanser till unge Stamkos.

Hiss-lag 2

Mv: Henrik Lundqvist, NY Rangers (Ny)
– Även bland målvakterna ser Sverige starka ut. Henrik Lundqvist har kommit igång rejält och är den största anledningen till att Rangers mer och mer ser ut som ett givet slutspelslag. 92,7% hittills för den matchvinnande svensken.

Back: Zdeno Chara, Boston (Ny)
– Chara är fortsatt en klippa även om Lidström petat ner honom ett lag. Men +18 och att han spelar halva matcherna i ligans bästa försvar är imponerande fakta. Är kanske den mest svårpasserade spelaren i hela ligan.
Back: Kris Letang, Pittsburgh (3)
– Letang har sett till att Pittsburgh knappt saknar Sergei Gonchar över huvud taget. Poängstark passningsskicklig back som också är smart i egen zon. +21 så här långt dessutom.

Center: Steven Stamkos, Tampa Bay (2)
– Hade en svacka i början av denna månad men tycks ha vaknat till igen. Har dessutom passat på att gå om Crosby i målligan då denne är skadad. 33 mål så här långt ger en prognos på 59 mål efter 82 omgångar.
Forward: Daniel Sedin, Vancouver (Ny)
– Sveriges bäste poänggörare och målskytt hittills. Är en av de fem bästa offensiva spelarna i världen just nu. Har dock en fördel i att inte behöva lägga speciellt mycket kraft åt defensiva åtaganden och har ju knappt delat ut en tackling eller täckt ett skott på hela säsongen.
Forward: Loui Eriksson, Dallas (Ny)
– Loui tycks bara bli bättre och bättre. Den här säsongen har han tagit ett defintivt steg in till den absoluta eliten av offensiva stjärnor i NHL. Loui jobbar oerhört hårt samtidigt som han är en väldigt starkt spelare runt motståndarkassen. Är en av ledarna i ett starkt Dallas denna säsong.

Diss-laget

Mv: Martin Brodeur, New Jersey (2)
– Brodeur får nog börja titta över möjligheten att pensionera sig eller åka till typ Leksand nästa säsong. Brodeur är förvisso fortsatt en riktig kämpe i kassen men han har längre inte förmågan att hjälpa sitt Devils som är ligans överlägset största fiaskolag denna säsong.

Back: Henrik Tallinder, New Jersey (Ny)
– Värvad som stabil defensiv kugge som ska gå in i de två första backparen. Tallinder bidrar inget offensivt och har haft väldigt svårt defensivt också. -21 är en katastrofalt dålig siffra.
Back: Ron Hainsey, Atlanta (Ny)
– Ligger rätt högt upp i löneligan bland ligans backar men store Hainsey har haft stora bekymmer att producera och får allt mindre speltid i Atlanta den här säsongen. 1+5 efter över halva säsongen rimmar dåligt för en back som brukar ligga runt 40 poäng.

Center: Scott Gomez, Montreal (2)
– Med en årslön på 7,3 mille i dollar så gör han knappt några mål eller poäng. Han tacklas ytterst sällan, vinner få tekningar och täcker inte skott. Det enda han egentligen gör i Montreal är att ta lön. Det känns skamfullt att han fick överta Saku Koivus nummer inför säsongen.
Forward: Ilya Kovalchuk, New Jersey (2)
– Är en av ligans absolut mest talangfulla spelare på alla sätt men har bara fått ut 25 poäng på 43 matcher och har ligans klart sämsta plusminus med -27. Jag kan känna mig bekymrad över att spelare som Jokela och Hirschovits har kontrakt nästa säsong i TIK men för Devils är Kovalchuk kontrakterad i 14 säsonger till efter denna.
Forward: Alexei, Kovalev, Ottawa (Ny)
Ytterligare en spelare som tjänar för mycket pengar motför vad som presteras. Den snart 38-årige ryssen har inte samma kräm i benen när han gör sina dragningar längre. Han producerar så här långt sämre än en begränsad spelare som Frans Nielsen, för att ta ett exempel.

Tikare i NHL 17/1

Bland våra före detta Timråspelare så har säsongen givit blandad kompott. Jag tycker bara att det är Henrik Zetterberg, Anders Lindbäck, Frans Nielsen och Magnus Pääjärvi som levt upp till de förväntningar man kunnat ha.

Jag såg inatt både Lindbäcks och Pääjärvis matcher och båda gjorde skapliga insatser. Pääjärvi tycker jag tacklar mer nu och tar för sig mer på plan. Dessutom jobbar han otroligt hårt åt båda håll vilket gör att han kan spela i flera olika roller för Oilers. Att kalla Lindbäcks match för succé vore att ta i då han släppte in sex mål men han höll Nashville i ledning länge i matchen men där hela laget rasade samman under matchen avslutande 11 minuter. Lindbäck gjorde ingen tavla och kan inte lastas för förlusten.

Till de som inte lever upp till förväntningarna är Peter Regin kanske den mest överraskande. Jag tycker att han var en av hela VM-turneringens bästa forwards förra våren och kändes som att han var på väg att växa ut till en NHL-stjärna när man såg honom då. Men den här säsongen har varit ett långt mörker för honom. Exempelvis har Regin enbart gjort 0 mål och 1 assist totalt på de senaste 26 matcherna. Över hela säsongen står han ännu bara på ett enda mål hittills.

En annan fiaskospelare är Anton Strålman som enbart är 0+10 denna säsong trots att han får jättemycket speltid i powerplay och borde ha gjort minst dubbelt så många poäng för att vara godkänd. Antons oförmåga efter blålinjen är en av de större anledningarna till att Columbus har ett av ligans sämsta powerplay.

Statistik över ”våra” därborta:

NHL:

 1. 40 Zetterberg DET 45 matcher 50 poäng (16+34) +8 20:02
 2. 51 Nielsen NYI 37 matcher 19 poäng (5+14) -3 18:08
 3. 91 Pääjärvi EDM 42 matcher 16 poäng (5+11) +1 14:29
 4. 13 Regin OTT 44 matcher 11 poäng (1+10)  -7 13:23
 5. 6 Strålman CBJ 34 matcher 10 poäng (0+10) -5 20:05
 6. 19 Modin ATL 28 matcher 9 poäng (7+2) -9 11:53
 7. 23 Wandell DAL 42 matcher 4 poäng (3+1) -3 10:58
Målvakter:
 1. 39 Lindbäck NSH 16 matcher 10 vinster 2,58 91,5 %
 2. 34 Kiprusoff CGY 37 matcher 17 vinster 2,68 90,3 %
AHL:
 1. 36 Gustafsson ADI 39 matcher 27 poäng (4+23) -22
 2. 8 Persson POR 37 matcher 9 poäng (3+6) +7
Målvakt:
 1. 31 Backlund ADI 18 matcher 4 vinster 3,62 88,1 %
CHL (WHL):
 1. 29 Owuya MED 38 matcher 6 poäng (0+6) +2

0 reaktioner på ”Vi går mot en stark svensk NHL-säsong”

 1. Läste nyligen att PW förhandlingar gått i stöpet med SSK och nu istället är klar för vårat Timrå. Verka bara vara för säsongen ut då de gick i stöpet för att SSK även ville signa honom över nästa säsong med. Undra om han är klar redan till Brynäsmatchen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *