Klackens roll i Timrås framtid

Hej Timråsupportrar!

Jag vet att det finns läsare som inte är Timråsupportrar men i just det här inlägget vänder jag mig mest till er som till vardags titulerar er Timråsupportrar. Se det gärna som ett öppet brev inför supporterklubbens årsmöte den 21 maj.

Gällande Timrå IK upplever vi just nu att det är rätt lugnt. Laget är så gott som klart och vi vet var föreningen står. Vi har landat i tanken att vi spelar i Hockeyallsvenskan och att vi gör det utan möjlighet för en ekonomisk SHL-satsning just nu. Däremot har vi har ett hungrigt lag som givetvis strävar för att gå så långt de kan och som vi vill stötta så gott det går.

Jag upplever att det råder viss enighet om att det är där klubben är och behöver vara. Skiljaktiga åsikter finns alltid i en enskilda frågor men en majoritet tycks vara tämligen nöjda med den väg som klubben valt efter det kaos som var de sista säsongerna i Elitserien och även förra våren och sommaren. Vi vill att föreningen överlever.

I det här inlägget vill jag rikta blickarna från vad klubben gör och mot vad vi supportrar står någonstans.

Jag försöker ofta tänka tillbaka på vad som hände de där åren då Timrå IK gick upp. Framgång på isen ger framgång på läktaren. Så var det då också. Timrå var en kaxig uppstickande förening där ett stort gäng supportrar gjorde till sak att åka på bortamatcher och ha en stark klack på hemmaplan.

Jag skulle dock vilja hävda att det var mer än bara framgången på isen som lyfte upp klacken och draget runt klubben. Det hela började nog med derbymatcherna och därefter kom framgången. Jag vill fortsatt hävda att det vore av godo för Timrå IK om Sundsvall Hockey kom upp i samma serie just nu. Jag tror det skulle öka och väcka hockeyintresset i Medelpad.

Jag var tonåring på den tiden derbyna var som hetast och Timrå började växa som klubb. Jag var i första hand på ishockey för att jag var lika nördigt intresserad av den då som nu. Jag var på matcher både innan och under sammanslagningen också. Det fanns dock något som började locka mig med att bli en del av supporterkulturen under de där åren i slutet 90-talet. Jag fick uppleva gemenskap plus att jag kände en stolthet att visa vad jag höll på. Det var ett sätt att leva som jag också vilja ta efter. De flesta av mina närmaste vänner har jag således träffat via min kärlek till Timrå IK

Jag upplever också att Timrå hade mycket mer aktiva supportrar på den tiden. Med det menar jag ingen kritik till supporterklubben i dag. Jag upplever att de gör vad de kan. Däremot behöver aktiviteten hos supportrarna bli större. Som för alla föreningar så behövs det att medlemmarna aktiverar sig, driver frågor och engagerar även utanför den lilla grupp som tagit sig an styrelseuppdraget.

Anledningen att jag tar upp detta är för att jag bedömer att om Timrå IK ska kunna lyfta och åter bli en förening som spelar i den högsta serien så är man beroende av stor supporterskara som skapar intresse och stämning, hemma som borta. En supportergrupps ansikte utåt är alltid klacken.

Det är en stor del av klubbens varumärke och identiteten bland dess följare. Timrå IK som klubb kan inte göra hela jobbet. En förening med drag och intresse runt är en förening som spelare vill spela i. En kokande arena är något som lockar både marginalpublik och företag att förknippas med produkten.

Timrå hade allt det en gång i tiden men det hölls inte vid liv när det gick som bäst och vi blev mer och mer bekväma. Den där identiteten och ”sättet att leva” blev något annat. De som gick för att älska och stötta laget blev färre. De som gick för att få se resultat/underhållning blev fler men färre igen när det började gå dåligt.

Det är fortsatt viktigt att Timrå IK gör sitt bästa för att prestera en så bra produkt på isen som möjligt men jag anser att de behöver mer hjälp av supportrarna för att på sikt ta nästa steg.

I klarspråk: Timrå IK behöver ha en bättre klack!

Det skriver jag inte för att klanka ner på vare sig de hjältar som står i klacken eller de supportrar som inte står där. Alla människor vill få ut något av det man gör. Det går inte att tvinga dit folk för kärlekens skull. Det måste åter bli så att tonåringar likt jag anno 1995 eller vuxna personer måste lockas till att delta. Alla är supportrar är givetvis välkomna. Det måste bli något som fler är stolta över att vara en del av.

Hur man når fler dit har jag inget klart svar på men det är ett måste för att Timrå IK som klubb ska växa, anser jag. Det som händer på isen är så klart viktigt men eftersom det inte går att påverka så mycket som supporter så tror jag på att återskapa forum där supportrar möts. Evenemang, fester, resor och ett bättre driv för supporterfrågor på sociala medier. Olika grupperingar behöver dessutom vara intresserade av att komma överens i de stora frågorna.

Precis som med lagbygget så kommer det krävas ett långsiktigt och målmedvetet arbete. Timrå får inte en bättre klack över en natt eller två. Det kommer också ta flera säsonger att bygga upp och jobba för. Klubb och supportrar behöver lyfta varandra. Ingen fungerar utan den andre.

Börjar inte klacken växa kommer den minska ännu mer och Timrå IK kommer bli en mindre och mindre attraktiv produkt att vara del av.

Så, finns det vilande supportrar behöver de vakna upp och bidra med vad de kan. Jag talar då mer om att bidra till gemenskap, intresse, identitet och i dess slutände en bättre klack snarare än att man sätter in en peng någonstans och nöjer sig med det. Inget fel med det men en fysisk mobilisering skulle göra Timrå IK större på sikt, tror jag.

Arbetet börjar/fortsätter hos den nya styrelse som kommer väljas vid supporterklubbens årsmötet den 21 maj. Sedan är det upp till oss medlemmar att aktivera oss, engagera oss, hjälpa till men även driva våra frågor.

Till finrummet igen!

26 reaktioner på ”Klackens roll i Timrås framtid”

 1. Jag håller med att det var mera drag förr. Många är vill ha tillbaka de glad tidiga 2000talet. Själv står jag i klacken mot gång som med gång. Men förstår att trogna försvinner då det aldrig vinner hemma.
  Lägga pengar på något du redan har hemma. Även Fredags matcher är ett dilemma. Många vill bara vara hemma på fredag kväll.Efter en veckas hårt arbete.

  1. Märta: Att folk slutar att stå i en klack är egentligen inte huvudbekymret. Det är att det är för få som börjar stå i klacken. Det går inte att begära att det ska finnas en stor skara människor som i alla år i ur och skur står där, match efter match. Oftast för att deras liv förändras snarare än att de slutar hålla på laget. Problemet nu är att utströmningen är större än inströmningen.

   nybbe: Det är många klubbar som har bättre klack än Timrå. Så var det inte för sex-sju år sedan. Om laget ska jobba hårt för att ta sig tillbaka behöver supportrarna också göra det.

 2. Detta är ett syndrom i all klubbar nu.. svikande publik , tror att det är även lika i alla supporter klackar.
  En klack utan publik vad är det ?

 3. Jag tycker också det är tråkigt att klacken blir sämre och sämre. Hypokritiskt av mig då jag nästan aldrig är på stå. Varför?
  Främst för att jag är lat, jag sitter hellre än att stå. Jag gillar sedan helt enkelt inte skrikande när man är direkt upp i det, jag tycker det är distraherande. Jag är där för att se hockey, inte för att stå och vrålskrika i kör, vilket är rätt ansträngande i 60 minuter.
  Sedan de få gånger man är där hänvisas man längre ner/bort om man inte sjunger kontinuerligt av nån gammal gubbe eller skata. Sedan ska ju klacken jämt ha x antal hej-kom-och-hjälp-mig som osar sprit. Åsikter från en 20 åring..

 4. Kom på mig själv nu då jag läste detta inlägg att jag inte varit inne på sidan ”Hockeysnack” på flera år. Trodde inte ens den sidan existerade fortfarande men googlade efter att jag läst detta inlägg och senast jag var inloggad var 2009. Varför? Jobb på annan ort sedan är väl min ”anledning”.

  Dessutom så vad jag hört från föregående säsong är att det har varit 2 ”grupper” i klacken? Dessutom så gillar jag inte att de börjat med hatramsor mot domaren. ”Domarskandal” är väl okej men då klacken var som bäst så hade den aldrig några hatramsor. Vi var ju ett tag Elitseriens bästa klack enligt sägen.

  PS. Jag försökte komma in på premiärmatchen mot Västerås iförd en röd/vit sk ”morphsuit” (därav mitt kommentar-namn). Det gick inte för sig för vakterna. Men det är annat uppe i Övik där de har 2 st röda ”morphsuits”-gubbar på sittplats varje match. De var även med i en artikel i Tidningen Ångermanland om jag inte minns fel.

 5. ”Man kan leda en häst till vatten men inte få honom att dricka”. Problemet vi har är ju inte bara att klacken blivit mindre utan att publiksiffrorna generellt på hemmaplan är lägre. Vi måste börja spela mer attraktiv hockey samt vinna mer hemma. Då först kommer folket tillbaka. Jag hoppas vår nya head coach kan få ordning på detta samt att syrgas-gubben Gretzky Hallin får lite mer gas i tanken till nästa säsong.

  1. JanneH: Precis som jag skriver i inlägget så har det som sker på isen stor betydelse men jag tror inte supportrarna (de som är mer än vanlig publik) har råd att sitta med händerna i byxfickorna tills det blir storunderhållning kväll efter kväll. Hur klacken utvecklas tror jag kommer ha stor roll i hur intresset runt Timrå IK kommer utvecklas.

 6. Ett mycket bra och viktigt inlägg, Jimmy! Och du har alldeles rätt enligt min mening. Det behövs eldsjälar som driver supporterklubb och klack och det är viktigt att dessa är goda föredömen. Jag vill, precis som ”RV-man” ha bort hatramsorna. Tycker att det är ovärdigt att smäda både domare och motståndare. Klacken ska älska sina egna och respektera motståndarna.

 7. Håller med JanneH helt å hållet,, vet inte om det var 50-75-100 st i klacken på slutet , om vi nu får 150st i klacken så ekar det lika mycket iallafall, eller hur många är det som står på stå (har alltid stått där) , vi är även en del av dom (klacken), för få !
  Tips: ta bort den andra kortsidan så kommer det kanske mer folk på stå och i klacken….? Det är inte som förr kort sagt .
  Dom som har lösningen på detta problem är Timrå IK.

 8. Problemet är att ingen i klacken har för avsikt att skapa nån stämning och intresset av läktarkultur är noll. Mentalitet kan närmast jämföras med en familjeläktare.

 9. Om man jämför fjolårets publiksnitt med det ett par år innan timrå ik gick upp till elitserien, hur ser det ut då?? jag personligen tror inte att det kommer börja komma 4-4500 per match bara för att det går bra. det finns två alternativ till att dom skulle kunna uppnå den siffran,ena är att Zetterberg kommer hem & lirar med timrå,den andra är att timrå har en ENORM portion tur och helt sonika går upp till SHL. annars kan vi nog glömma detta drömmande om mer tillströmning till ladan.

 10. Som tidigare sagts så är nog inte problemet de som slutar stå i klacken..det är dom som inte ens börjar stå.. tillväxten är alldeles på tok för dålig.
  Stod själv alltid i klacken.. i slutet av 80 och hela 90talet och början på 2000.. gick sen av olika anledningar över till att alltid köpa sittplatsbiljett.
  Dax för en ny generation kan man tycka.

 11. Mitt intresse för Timrå IK föddes i kvalet upp som grabb och de framförallt de första åren då jag började gå på matcher själv och stå i klacken. Den nivån klacken höll då blev standard för mig och i takt med att spelet och klacken blev sämre avtog även mitt intresse och så även bland många av mina kompisar som jag brukade gå på matcherna med. Nu är jag bosatt på annan ort har under de senaste 4a åren gått på fler bortamatcher än hemmamatcher så numer räknas jag en som ser klacken utifrån. Som jag förstått det finns det två grupperingar i klacken och det har ibland förekommit en del osämja därimellan. Jag är oinsatt i några detaljer och väljer därför inte att kommentera det. Dock anser jag att i en så pass liten supporterskara finns inte plats för denna typ av kontroverser. Vi är och kommer aldrig bli någon storklubb med olika supporterfalanger etc. Det vore därför önskvärt att alla samarbetar mot samma mål, värdegrund etc. Supporterklubben kanske ska sätta upp en vision och hur man ska arbeta för att bli landets bästa klack, kanske lite krystat och onödigt men är ändå ett förslag. Sen håller jag fullständigt med Jimmy om klackens betydelse för spelarna på isen och klubben. Då mina föräldrar följer med köper vi alltid sittplatser närmast klacken, stämningen är bäst och ljudnivån högst. Ett bra drag på ståplats drar med sig arenan och skapar en ytterligare en dimension för åskådaren. När jag haft med mig någon icke hockeyfrälst kompis har deras ögon varit lika mycket riktade emot klacken som mot isen.

  Diskussionen varför många klubbar har ett vilande publiksnitt och intresse för klubben tillskriver jag det eviga dribblandet med matchdagar och att alla lag i serien inte spelar samma dag. Vi inbitna har koll men många vet inte ens när Timrå spelar. ”Spelar de idag?” Var en kommentar man aldrig hörde förut. Tisdag, Torsdag och Lördag, då vare hockey och det visste alla. Intresset för klubben är långt mycket viktigare än tv-pengar.

 12. Jimmy: Om klacken ska utvecklas så håller jag med Nybbe att man borde göra hela kortsidan tillgänglig för klacken och borta fansen kan man erbjuda en snödriva och platt-TV utan för ladan. Eller möjligen (och nu är jag snäll) en liten remsa på motsatt kortsida

 13. Så var det inte för sex-sju år sedan. Nä och det kommer det aldrig att bli heller med tanke på att för sex sju års sen spelade timrå ik i högsta serien man hade bra spelare som producerade mål. Man spelade i kvartsfinaler man var ett slutspelslag man hade råd att köpa spelare som förde timrå framåt. Nu finns inte denna ekonomin nu finns inte Stjärnorna som levererar , Nu finns en svag ekonomi unga killar som inte drar ”stor” publik så vad du än skriver så vill folk ha valuta för pengarna. Så är det även i Modo och,Färjestad,Hv71,Linköping ,etc Det är dyrt att gå på hockey nu jämfört med förr också vilket spelar också in i detta publiktapp. Folk tröttnar på att ett lag som inte spelar bra så går folk inte på hockey. Du säger att du vill se supportrar som förr. Ja du får du nog fortsätta drömma för nu finns internet nu finns andra intressen än hockey nu finns det inte samma glädje i att se timrå ik. Många är fortfarande besvikna hur man sköt ekonomin och det sportsliga reslutatet. Alla är inte heller nöjda med hur timrå ser på framtiden. Vissa som du skriver är nöjda andra missnöjda och det ser man ju också på publiksiffrona. Folk vill ha valuta för pengarna det kommer att krävas mer sportsliga reslutat och mer satsning för att publiken skall komma tillbaka men full så mycket supportrar som en gång fanns kommer aldrig komma eftersom alla vet att det kommer dröja många år innan timrå ik spelar i shl och först då kommer publiken tillbaka nu är det bara ”fanatiker som går på matcherna”. Det är inte speciellt kul att stå i en klack längre med samma tråkiga hejarramsor år efter år som ingen orkar höra till slut. Nä vill ni verkligen ha publiken tillbaka då får man sänka priserna på biljetterna och göra produkten mer attraktiv dvs jobba hårdare och ännu hårdare och kanske satsa på en kända tränare som Lill kenta något som gamla timråiter känner igen och litar på. Nu är det okända oerfarna tränare som ingen känner till som skall bära ett par okända ungsdomspelare. Förra säsongen var också för svagig för att öka intäckerna nä jag tror vi timråiter får lära oss att vi är som sundsvall hockey när vi spelar dålig sviker publiken när vi spelar bra kommer den tillbaka tillfälligt. Vakna upp i verkligheten. INGET BLIR SOM FÖRR

  1. Realisten: Verkligheten är att om man vill få en förändring behöver även supportrar börja bygga om, mobilisera och försöka skaka liv i intresset. Tror jag.

 14. Håller med i mycket av vad Realisten säger.. Timrå Ik erbjuder en betydligt sämre produkt och upplevelse nu än för 10 år sen.. man kan ju inte begäraeller tro att dagens Timrå IK ska dra lika mycket folk som när vi var ett etablerat slutspelslag i elitserien fullt av kvalitetslirare.. vad består kvaliten av i dag? Boys..molinder..hallin och ett gäng 19åringar..
  Tycker att ett snitt på 2500 inte är så dåligt av ett mittenlag i allsvenskan. Vad hadde vi i Es 4700?
  Publiken kommer naturligtvis öka om det börjar gå bra för laget.. så har det funkat i alla tider.. men så länge det körs på sparlåga i föreningen så tycker iaf inte jag att man rimligtvis kan ha några krav på att det ska komma nån storpublik.

  1. patrik: Så är det. Men vad tycker du om det inlägget i huvudsak handlar om, d v s klacken? Hur viktig är den? Kan det finnas någon idé att försöka utveckla, förändra?

 15. Patrik: fast klacken och stämningen i ladan är ju en del av upplevelsen. Där kan klacken stå enade och skapa ett bra drag som bidrar till en bättre produkt. Att klaga på det som varit med ekonomi och spelare tjänar inget till. Kärleken till Timrå IK måste vara villkorslös enligt mitt sätt och se det.

 16. Vad beträffar klacken i sig har den enligt mitt betraktelsesätt stagnerat utvecklingsmässigt och befinner sig ur flera perspektiv kvar på 90-talet. Antalet ramsor är försvinnande få, och en övervägande del av de som ljuder på läktaren var väl i högre eller mindre grad passé redan för 10 år sedan. Förvisso inget fel i att bruka sådana, men en uppgradering och i synnerhet utvidgning av innehållet i den utmärglade sångboken vore onekligen välbehövligt. På det hela taget framstår klackens så kallade läktarkultur som oerhört trivial, även fast Rätta Virkets entré har kunnat betraktas som en positiv injektion.

 17. rv är väl ändå det enda som liknar vad en klack borde vara?

  Se på dom och ta efter är nog det folk borde ha som mindset inför denna säsongen?

 18. Jag har stått på ståplats i många säsonger nu och följt utvecklingen. Tycker också att stämningen i klacken blivit sämre .. Jag vill tillhöra en klack där det inte finns nåt hat utan bara kärlek till laget. Som det var förra säsongen så hände det tom att det kom fulla läskflaskor kastade uppifrån !! Inte acceptabelt alls . Jag tycker att vi måste samla alla var och en av oss och bilda en gemensam klack , inte som det varit på slutet att den är delad i två läger . Jag har inte mkt att komma med om hur det ska göras , vet bara att jag kommer att stå på plats i september när det är dags 🙂

 19. Jag tycker samma som kvinna o supporter för jag vill också bilda en gemensam klack som är positiv och kärlek till laget och ingen ska skylla allt på domaren skit i domarna på isen och kolla på hockey istället

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *