Bra allsvenskt lag men inget topplag

Inför Hockeyallsvenskan 14/15:

Jag kommer under resten av sommaren och hösten fram till att serien startar gå igenom de 14 allsvenska lagen precis som jag gjorde förra säsongen och som jag också gjort med den högsta serien tidigare. Jag gör det genom att betygsätta och kommentera varje kontrakterad spelare och sedan göra en summerande analys i slutet av inlägget. När jag gått igenom alla lag kommer jag tippa Hockeyallsvenskan.

Jag kommer använda mig av samma betygskala som förra året. Nämligen den som når upp till sju för att också kunna mäta de allsvenska spelarna mot SHL. Den ser ut enligt följande:

Betygskalan:

7: En spelare av hög europeisk klass. Vid rätt nationalitet är spelaren given i toppeuropeisk VM-trupp och aktuell för dess ”OS-lag”.
6: En mycket bra SHL-spelare. Vid rätt nationalitet kan spelaren ta en VM-plats i toppeuropeisk trupp men anses ej given.
5: En bra SHL-spelare. Kan anses kunna bidra i alla SHL-lag.
4: En godkänd SHL-spelare eller en mycket bra allsvensk spelare.
3: En bra allsvensk spelare som inte riktigt håller SHL-klass men som eventuellt skulle kunna fylla en specifik tydlig roll i ett SHL-lag.
2: En godkänd allsvensk spelare.
1: En spelare som ännu ej kan anses hålla allsvensk klass. Hör än så länge mer hemma i division 1 och/eller J20.

I dag är det dags för:

Karlskrona HK

Målvakter:

Patrick Galbraith 3
– Gjorde i våras sitt åttonde VM för Danmark. Rutinerad allsvensk målvakt som stod 38 matcher förra säsongen och vann 20 av dessa. Höll bra nivå överlag men kan fortfarande vara lite upp och ner i sina insatser. Butterflystil men ser inte alltid så smidig ut.

Timo Leinonen 2
– 38-årig finländare som nu gör sin 15:e säsong i Sverige, samtliga i division 1 eller allsvenskan. Tog bl a upp Karlskrona i Hockeyallsvenskan 2012. Kvick och smidig men lite fladdrig. Stod i 15 matcher förra säsongen och vann åtta av dessa.

Backar:

Tom Linder 3
– Defensiv jätte. Kommer från tre SHL-säsonger i Växjö och senast Leksand. Spelade alla matcher för Leksand förra säsongen. Utsedd till ny lagkapten här. Bra på att täcka skott och svår att ta sig runt med sina fina räckvidd. Inte särskilt bra tekniskt eller offensivt.

Russ Moyer 3
– Gjorde en okej första säsong i Hockeyallsvenskan med Oskarshamn. Var där +9 och gjorde 18 poäng. Fick dock inte stanna och var inte den offensiva injektion och ledare man hoppats på. Lugn, smart och passningsskicklig.

Mikael Kurki 3
– Aktiv och tuff finsk tvåvägsback som hade lite skadebekymmer förra säsongen. Missade 13 matcher och tappade från 20 till elva poäng mot säsongen innan. Säker med pucken och har blicken uppåt. Bra slagskott och passningsspel.

Maksim Matushkin 3
– Offensiv back som gjorde en riktigt stark säsong med Vita Hästen senast. Bra efter offensiva blå och gjorde bl a hela elva poäng i Kvalserien. Är inte supersnabb men har bra blick för spelet och är skicklig med pucken. Har defensiva brister.

Kalle Ekelund 3
– Stor och fysisk högerfattad back med bra skridskoåkning. Har bakgrund av att ha spelat juniorhockey i Kanada. I Kanada gjorde han hyfsat med poäng, något han dock inte lyckades med i Hockeysallsvenskan än. Har ett bra skott.

Jonathan Pudas 2
– 21-årig lovande back. Offensivt lagd med bra rörlighet, teknik och passningsspel. Har inte tagit den rollen på den här nivån än men potential finns där. Kommer ursprungligen från Kiruna och var poängstark för Skellefteå på juniornivå. Högerfattad.

Henrik Nilsson 2
– Högerfattad med bra offensiva kvaliteter. Ganska gänglig och med bra teknik. Det ska bli spännande att se om de två åren i Kallinge/Ronneby lärt honom använda sin räckvidd bättre defensivt på den här nivån. Var tidigare i AIK och Almtuna där han inte räckte till.

Filip Mingotti 2
– 20-åring som har tagit sig in i A-laget via de egna juniorleden. Spelat två allsvenska säsonger nu. Jobbar hårt i egen zon men väger lite lätt. Bra på rören men har inte tagit för sig offensivt ännu. Har absolut möjlighet att etablera sig på den här nivån.

Nils Lagerlöf 1
– Storväxt junior som jag aldrig sett. Gjorde 23 poäng på 14 matcher i klubbens J20-lag förra säsongen. De spelar dock på så låg J20-nivå (under både SuperElit och Elit) att det är svårt att bedöma värdet av de siffrorna. Beskrivs vara offensivt lagd och ambitiös.

Forwards:

Jason Walters 4
– Kanadensisk tvåvägscenter som är bra i både power play som box play. Duktigt tekniskt, bra skridskoåkare, bra tekare och jobbar hårt defensivt. Spelade med Västerås 10/11 och gjorde då 16 mål och 27 poäng. Senast i Danmark där han blivit mästare tre år i rad.

Alexander Bergström 4
– Duktig offensiv spelare som gjort minst 30 pinnar i sex raka säsonger i serien. Gjorde dessutom 21 mål och 40 poäng för Karlskrona förra säsongen. Kan vara lite mjuk och ojämn men passade bra in i Karlskrona och får den roll han trivs i.

Viktor Löfstedt 4
– Kvick och skicklig offensiv spelartyp som hade en tung säsong med Oskarshamn. Han avslutade dock bra men tappade totalt sett från 40 till 27 poäng. Spelar ganska intensivt och påminner lite om Pär Arlbrandt i spelstilen. Högerfattad.

Jimmy Andersson 4
– Arbetsstark och offensivt duktig. Var en skräll förra säsongen då han kom in från ettan och gjorde hela 36 poäng för Karlskrona. Bra skridskoåkare och bra driv. Tar smarta åkvägar, jobbar hårt defensivt och är smart med pucken. Stark i kroppen.

Filip Cruseman 3
– Snabb och teknisk forward som jobbar riktigt hårt. Har bra inställning och verkligen ”kör”. Gjorde 18 poäng på 44 matcher under sin första säsong på allsvensk nivå. 24-åring som jobbat sig upp via tre säsonger i division 1.

Emil Larsson 2
– Gänglig 26-åring som gör sin femte raka säsong i klubben. Stod för en bra säsong där han gjorde 17 poäng framåt. Jobbar bra men är svår att få grepp om. Är bra på lite av varje men har inget som riktigt sticker ut. Laglojal.

Erik Thorell 2
– Offensiv och teknisk 22-åring som inte tycks lyckas på seniornivå. Var en av Sveriges bästa forwards då han vann JVM-guld 2012. Hamnade utanför toppkedjorna i Rögle och fick enbart ihop elva poäng på 33 matcher.

Alexander Viklund 2
– Gör sällan mål och poäng men är mycket nyttig. Stark skridskoåkare med bra fysiskt spel. Jobbig att möta. Retsticka. Har tidigare spelat juniorhockey i Kanada och var en lyckosam forward i BIK Karlskoga innan han inför förra säsongen hamnade här.

Mattias Granlund 2
– Hårt jobbande forward med bra skridskoåkning. Har inte varit särskilt poängstark på seniornivå och förra säsongen blev det bara sju poäng i Oskarshamn. Moderklubb i Arvidsjaur som han lämnade för juniorhockey i Skellefteå. Har juniorlandslagsmeriter.

Niklas Lihagen 2
– Storväxt center med speciell historia. Fick 2009 hjärtstillestånd under match och fick livräddas på plats. Var sedan borta över två år från hockeyn. Var med och förde upp Örebro i SHL 2013 och Vita Hästen i HA 2014. Kraftfull och arbetsstark men kantig skridskoåkning.

Joel Kellman 2
– 20-årig egen produkt som förra säsongen spelade 18 matcher och gjorde åtta poäng för Karlskrona. Spelade i övrigt med HV71:s J20-lag där han blev svensk mästare. Center med bra spelsinne och bra offensiva egenskaper. Kan mycket väl stå inför ett genombrott.

Kristoffer Söder 2
– Hårt jobbande center som är bra i defensiva situationer. Gör sin femte säsong i klubben. Har vare sig i ettan eller Hockeyallsvenskan varit någon stor poängplockare. 23-åringen hade lite av en mellansäsong under föregående och det är upp till bevis nu.

Jimmie Svensson 2
– Enkel, rak och energivande. 32-åringen hade dock en tung säsong och svårt att göra sig rättvisa p g a skador. Stod för endast 0+1 på 31 matcher. Jobbar dock alltid hårt och har varit i klubben sedan 2008. Kommer ifrån staden och draftades av Detroit som 18-åring.

Viktor Lundberg 1
– Junior som spelat alla sina juniorsäsonger i klubben. Har dock Malmö som moderklubb. Fick prova sju matcher i A-laget förra säsongen. Beskrivs vara tuff, skridskostark och duktig med puck. Gjorde 19 poäng i J20-laget som spelar på låg J20-nivå.

Summerande analys:

– Karlskrona överraskade alla förra säsongen när man rent av dominerade hela ligan i starten av serien. Det fartfyllda och arbetsstarka spelet var en fröjd att bevittna. Klubben gick trots succén risigt ekonomiskt och man har inte riktigt kunnat bygga vidare på sin succé i form av en tydlig SHL-satsning. Snarare har man fått försöka få ihop ett lag som kan vara ungefär lika bra som laget föregående säsong. Spelartappen har däremot varit tunga. Pär Lindholm och Simon Karlsson hamnade i SHL. Jordan Smotherman i SM-liiga. Konkurrenter i Hockeyallsvenskan har plockat Nick Angell, Jesper Jensen och Martin Janolhs. Det man värvat in har överlag ändå varit ganska klokt. Det är många spelare som vill ta revansch och som tidigare har bevisat sig vara bra. Däremot kan jag inte tycka att de nya ersätter de tunga tappen. Ett stort tapp är ju så klart Janne Karlsson som tränare också. Nye Per Hånberg (som förde upp Vita Hästen i Hockeyallsvenskan) behöver förvalta den fart och inställning som laget hade. Då kommer man fortsatt göra bra resultat även om kunnandet i avgörande lägen kanske inte kommer vara lika stort. Jag tycker laget totalt sett är välbyggt. Man har offensiva spelartyper likväl som defensiva samt fysiska spelare. Jag tycker forwardssidan är den starkaste lagdelen medan det är lite mer frågetecken kring backarna. Målvakterna är bra men i mina ögon heller inga toppmålvakter. Förra säsongens slutplacering blev en femte plats. Jag tror inte man når så högt denna gång men heller inte så många placeringar sämre. Man har en rimlig chans att nå slutspelsserien (topp åtta).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *