Juniorlagen ser slagkraftiga ut

Träningsmatcher, E.ON Arena, 30/8:

J20: Timrå IK – Luleå HF 4-3 str

Mål: 1-0 Rickard Sundlöf 02:22, 2-0 Rickard Sundlöf (Lander, K.Brändström) 24:36, 2-1 Anthon Eriksson (Selberg, Olsson Hammargren) 40:39, 2-2 Simon Brännvall (Åkerström) 42:08, 3-2 Sebastian Modén 49:48, 3-3 Einar Emanuelsson (Jaros, Eriksson) 53:24

Straffar: 1-0 Sebastian Modén, 2-0 Jesper Wiberg.

Skott: 41-40 (9-14, 14-13, 17-13 1-0)

Timrås J20 fick revansch på Luleås dito. Lagen möttes nämligen också i går i en match som slutade 0-1. Jag såg inte den matchen men det här var en ganska rolig match. Typisk juniorhockey med mycket fart och fläng. Väldigt öppet i alla tre zoner.

Om jag ska ta Timrå så tycker jag man åter visar sig slagkraftiga. Jag kan känna mig hyfsat hoppfull inför säsongen. Jag tycker dock att man kanske saknar tydliga spetsspelare. Det är lite olika spelare som klivit fram i de olika matcherna. Det kan ses som en styrka men jag ser hellre att man har spelare som kontinuerligt tar stort ansvar och kliver fram.

I den här matchen tycker jag att först och främst Rickard Sundlöf kliver ner och gör en bra match. Han jobbar över stora ytor och skapar mycket offensivt. Gör ju två mål dessutom. Det första stjäl han pucken i anfallszon, åker sig fri och hänger upp den i krysset. Vid det andra målet styr han in ett skott av Filip Lander.

Jag vet inte hur Timrå resonerar kring Sundlöf om han blir kvar som 13:e forward i A-laget och överårig i J20 eller om han får söka sig vidare efter sin try-out. Mattias Thunman Hälldahl hade ju en liknande situation förra säsongen och blev kvar med i största del J20-laget.

Andra spelare som klev fram i den här matchen tycker jag var Filip Lander, Mathias Dahlgren, Andreas Modin, Kim Brändström och Sebastian Modén. Timrå tycks ha ådragit sig en del skador och exemplevis saknades både Oskar Brändström och Martin Mellberg som ju fått speltid i A-laget under försäsongen.

Sebastian Modén gjorde både Timrås tredje mål och satte den avgörande straffen. På det trejde målet stjäl han likt Sundlöfs första pucken i anfallszon, åker igenom och sprätter upp den i krysset. Straffen är en kylig dragning över på backhand där han avslutar högt. Även Jesper Wiberg satte sin straff men där såg det mer ut som han missade dragningen och ”tappade” in den mellan benen på målvakten.

Luleås insats går lite upp och ner i matchen. Man lade bl a lite väl mycket vikt vid domaren (till viss del med rätta, ska sägas). Jag tycker dock att de gör en stark tredje period där de hämtar upp både 2-0 och 3-2 till ett kryss.

Luleå har ett ganska vasst lag med en stark 96-kull och några riktigt skickliga 97:or. Två sådana är Einar Emanuelsson och Jesper Ylivainio. Ingen av dem är särskilt stora i kroppen men kvicka och tekniska så det räcker till och blir över. Även Simon Brännvall visade härlig energi och jublade som om han avgjort en Stanley Cup-final när han satte ett slagskott i krysset till 2-2. Av den äldsta kullen, 95, ser Anthon Eriksson ut som en ledande spelare. Han var dock precis som laget mycket upp och ner i matchen.

J18: Timrå IK – Luleå HF 2-1

Mål: 1-0 Sebastian Kaijser 02:26, 2-0 Filip Fällman (Hardegård) 10:30, 2-1 Andreas Vikström (Harju, Niklasson) 38:03.

Skott: 25-24 (9-6, 5-10, 11-8)

En i mitt tycke inte särskilt underhållande match rent spelmässigt. Däremot var den tajt, tuff och grinig. Timrå var inte oförtjänta av segern utan gör en bra match, även om den är jämn.

Den fortsatta satsning klubben gör på ungdoms- och juniorverksamheten visar sig allt mer. Timrå är en klubb som oftast ligger alldeles under de allra starkaste juniorklubbarna och sedan man åkte ner i Hockeyallsvenskan med A-laget så har attraktionsvärdet att värva de största pojkstjärnorna till hockeygymnasiet avtagit. Därför är jag positivt överraskad att klubbens nya J18-lag ändå ser så pass slagkraftigt ut. Jag har nu sett dem slå både Modo och Luleå under denna försäsong och är imponerad av den nya kullen som ser välscoutad ut.

I Timrå stod Victor Öjdal, nyligt värvad från Huddinge, och gjorde en riktigt bra insats i kassen. Han stod för flera fina räddningar, bl a en nästan omöjlig plock i den tredje perioden. Han var nog Timrås bästa spelare.

I övrigt var det några spelare till som stack ut. Elias Petterssons spelsinne är fortsatt imponerande även om han inte levererade i mål eller poäng. Marcus Hardegård ser tung och stark ut. Både i kroppen och med pucken. Tim Henriksson är en ny intressant back som spelar med pondus. William Erenrot gör en stark centerinsats och Sebastian Kaijser visar på både storlek och teknik. Filip Fällman har också bra fart och jobbar hårt.

Kaijser gjorde också matchens snyggaste mål. Han dribblade då bort en back i en mot en och sköt ett rappt skott i första krysset. I den tredje perioden ådrog sig Kaijser också matchstraff för fighting. Det var han och Luleås Eric Berkerud som kastade handskarna. Det blev ytterligare några slagsmål men inget som ledde till matchstraff.

Matchen hade en knepig karaktär. Den första perioden var ganska öppen medan den andra var relativt händelsefattigt. I den tredje perioden blev det mycket kamp. Timrå skapade dock de bästa chanserna och var närmare 3-1 än Luleå var 2-2.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *