Mycket tuff semifinalförlust för J18

J18 SM-semifinal: Brynäs IF – Timrå IK 4-3 s d

Om period 1:

0-1 Jesper Wiberg 18:26 SH1

Skott: 9 – 11

Timrå hanterade nerverna bäst i den första perioden och tog tag i taktpinnen. Brynäs hade en del farliga kontringar på Timråslarv men annars var det Timrå som tryckte på. Brynäs spelar dock samlat i sitt försvarsspel så Timrå skapar inte så jättemånga chanser.

Att Timrå för spelet är trots allt lite överraskande då Timrå möter ett, på pappret, starkare lag. Framför allt har Brynäs fyra spelare uttagna till U18-VM t ex. Timrås kanske största styrka ligger i ett bra power play. Därför passade det också bra att Timrå tidigt fick möjligheten att spela i power play. Det två gånger om dessutom.

[singlepic id=1730 w=320 h=240 float=]

Jonathan Dahlén och Elias Pettersson samspelta i powerplay.

Timrås första formation i power play är med Hardegård, Pettersson, Kalte, Sirén och Dahlén. Dessa satte ett bra tryck men de riktigt bra avsluten saknades.

Istället var det i box play som Timrå skulle ta ledningen i matchen. Det kändes först, med Timråögon, lite typiskt att Timrå i en kontring mot sig åker på en tvåa med precis två minuter kvar i en period man spelat bra men där det står 0-0.

Målet var tursamt. Brynäs landslagsmålvakt Felix Sandström slarvar med pucken bakom eget mål och ger Jesper Wiberg öppet mål att lirka in pucken på.

Brynäs fick kort efter målet med sig ytterligare en utvisning och kunde avsluta perioden med ett lång fem mot tre. Timrå reder ut det även om Brynäs har en enorm press och ett ribbskott. Timrå blir lite väl låga i sin box och Brynäs får mycket utrymme att skjuta på Öjdal som dessutom ofta blir skymd.

Totalt sett gör Timrå en bra period som lovar gott. Brynäs inleder dock den andra perioden med power play i lite över en minut.

Om period 2:

1-1 Oliver Henriksson (Boqvist, Bjurström) 02:06
1-2 Jonathan Dahlén (Sirén, Hardegård) 09:41 PP1

Skott: 12 – 16

Brynäs utnyttjade inte sitt power play inledningsvis men fick initiativet i matchen med det. Brynäs kvitterade kort efter sitt power play. Den skicklige Jesper Boqvist frispelade Oliver Henriksson framför mål som hittade in med en backhand mellan benen på Öjdal.

Brynäs dominerade sedan ganska kraftigt i några minuter. Timrå blev lite passiva i försvarsspelet och Brynäs hade lätt att komma in i bra lägen bara de hade fart under rören. Victor Öjdal fick komma in i matchen på allvar med några fina räddningar där.

Som jag skrev under första perioden så har Timrå en jäkla styrka i sitt power play. Nu var det Marcus Hardegård som åkte ut med pucken ur egen zon och blev nedriven. Detta gav Timrå power play när man knappt varit uppe i anfallszon på hela perioden.

[singlepic id=1733 w=320 h=240 float=]

Jonathan Dahlén blev tvåmålsskytt i matchen.

Timrå satte in första formationen som satte rejält tryck med snabba passningar och bra avslut. Brynäs sjunker även ihop lite för mycket så Timrå får bra ytor. Till slut hittar Sirén in med ett instick i slottet till Dahlén. Denne gör inget misstag utan smäller till direkt med ett hårt slagskott i mål.

Därefter tycker jag Timrå tar över initiativet igen. Man har ytterligare ett power play där man dock inte attackerade lika bra. Matchen står och väger till stor del och spänningen är hög.

Brynäs fick i periodens sista sekund med sig en Timråutvisning i en kontring. Timrå hade långt anfall och Brynäs kunde vända och komma tre mot två. Det slutade med att Filip Fällman kunde avstyra det men inte tillräckligt juste utan han åkte ut för holding.

Det innebär att Timrå får inleda även den tredje perioden i box play.

Om period 3 / matchen:

2-2 Linus Ölund (Blom) 01:47 PP1
2-3 Jonathan Dahlén (Pettersson, Erenrot) 04:56
3-3 Oliver Nordberg (Lööke) 15:44

Skott: 11 – 6

Sudden:

4-3 Jens Lööke 04:24 SH1

Skott, totalt: 34 – 34

Om vi börjar med starten av den tredje perioden så kvitterar Brynäs direkt i sitt power play. De sätter upp ett ordentligt tryck och Linus Ölund kvitterar på ett direktskott.

[singlepic id=1731 w=320 h=240 float=]

Elias Petterson dribblar igenom Brynäsförsvaret.

Timrå återtar dock ledningen på ett vackert anfall. Elias Pettersson och Jonathan Dahlén kommer två mot tre. Elias dribblar igenom två brynäsare och droppar till Dahlén som sätter den med backhand. Matchens vackraste mål!

[singlepic id=1729 w=320 h=240 float=]

Brynäs kvitterade matchen tre gånger om.

Timrå håller sedan ledningen länge bra. Skillnaden mot tidigare perioder är att Brynäs stora stjärnor började leverera. Jens Lööke driver upp spelet och släpper ut ett bra pass som Oliver Nordberg sätter med ett direktskott.

[singlepic id=1732 w=320 h=240 float=]

Elias Pettersson, bra i matchen, styrde och ställde i powerplay.

Matchen går till förlängning där Timrå får en gyllene chans i power play och trycker på. Elias Pettersson styr och ställer bra. Dock så tappas en puck ut i mittzon i slutet av överläget som den urstarke Lööke åker sig fri på. Han avslutar mitt på Öjdal som dock glider bakåt in mot mål. Sedan är det jättesvårt att se om pucken är inne eller inte då den är under Öjdal men domaren anser sig se pucken över mållinjen. Timrå och framför allt Öjdal såg dock lika säkra ut på sin sak att den inte var inne.

Svaret får kanske aldrig veta. Mål dömdes det i alla fall.

En otroligt sur förlust. Matchen var tämligen jämn men jag tycker, med mina färgade ögon, att Timrå var något bättre och kändes hela tiden vassare. Timrå stod åtminstone upp riktigt bra på detta välmeriterade Brynäslag. Elias Pettersson var isens kung men många i Timrå var bra. Framför allt de mest namnkunniga som jag tycker ledde laget på ett bra sätt.

I Brynäs var Jesper Boqvist den som skapade mest oreda medan VM-spelarna klev fram vid de avgörande lägena.

Laguppställningar:

Brynäs IF:

35 Felix Sandström (97)

3 Lucas Hedlund (97) – 16 Lucas Carlsson (97)
2 Fredrik Blom (97) – 19 Linus Ölund ”C” (97) – 12 Jens Lööke (97)

46 Axel Nordlinder (98) – 45 Philip Alftberg (97)
17 Alexander Bjurström (98) – 9 Jesper Boqvist (98) – 50 Oliver Henriksson (97)

34 Simon Sandström (97) – 22 David Deutsch (98)
6 Oliver Nordberg (98) – 33 Erik Broman (97) – 41 Manne Mattisson (97)

18 Pontus Edman (98) – 40 Jesper Broeng (98)
44 Samuel Asplöf (98) – 21 Casper Evertsson (98) – 13 Adam Hirsch (98)

Timrå IK

31 Victor Öjdal (97)

6 Tim Henriksson (98) – 7 Marcus Hardegård (97)
32 Jonathan Dahlén (97) – 40 Elias Pettersson (98) – 61 Sebastian Kaijser (98)

23 Simon Björnfot (97) – 34 Theo Bergström (97)
29 Jesper Wiberg (97) – 17 Anton Kalte (97) – 48 William Erenrot (97)

54 Algot Landin (99) – 2 Oscar Ramqvist (98)
24 Filip Fällman ”C” (97) – 38 Marcus Sirén (97) – 22 Axel Sundberg (98)

44 Gustav Andersson (97) – 4 William Wellén (98)
9 Anton Björkman (98) – 46 Viktor Johansson (97) – 18 Albin Erlandsson (98)

5 reaktioner på ”Mycket tuff semifinalförlust för J18”

  1. Sett till matchen var det här riktigt surt , men bra match av grabbarna igen! Hoppas att man laddar om ordentligt och nyper bronspengen! Största respekt och beundran för detta J 18 lag!!

  2. Ja, riktigt synd om grabbarna. I det stora hela en bra insats och med färre utvisningar tror jag det hade gått vägen. Skönt att jag slapp se avgörandet då datorn/sändningen krånglade just då. Jobbigt att ett tveksamt mål ska bli avgörande. Men TIKs svar på William Nylander är ju Elias Pettersson. Vilken teknik!! Tror och hoppas grabbarna tar hem bronset.

  3. Såg matchen på plats och tycker TIK var bättre sett över hela matchen. Synd att det avgörs på ett mycket tveksamt sätt. Hoppas på en bronsmedalj imorgon som plåster på såren efter denna snöpliga förlust.

  4. Tråkigt men ändå mycket bra jobbat, och betydligt bättre än väntat. Hoppas på en välförtjänt bronspeng. Kör hårt 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *