Ett lag att minnas och hoppas på

Jag är så klart färgad men jag tycker att Timrå IK bjöd på den bästa hockeyn av samtliga fyra lag i detta avslutande J18-SM. Brynäs såg visserligen något tyngre ut i finalen än mot Timrå och vann finalen över Leksand i klar stil. I finalen var deras VM-spelare riktigt dominanta.

Brynäs och Timrå var lagen som spelade mest J20-likt, tycker jag. Till viss del Leksand men framför allt Frölunda var mer J18-aktiga med ett offensivt spel som byggde på soloåkningar. Leksand ska dock ha kredd för ett bra försvarsspel.

För Timrås del har den här säsongen inneburit så otroligt mycket positivt. Visst, laget har kommit ihop och man spelar bra som lag men det har också blommat ut riktigt intressanta individuella spelare. I slutspelets poängliga fick Timrå med fem spelare bland de nio främsta. 1. Elias Pettersson 14 poäng (5+9), 3. Jonathan Dahlén 11 poäng (8+3), 4. Jesper Wiberg 10 poäng (4+6), 6. Marcus Hardegård 9 poäng (3+6) och 9. William Erenrot 7 poäng (1+6).

Detta J18-lag kommer säkerligen likt det senaste semifinallag Timrå hade 2011 ge många spelare till A-laget. Spetsen på detta lag känns dessutom t o m ännu vassare.

Skulle jag ifrån dessa matcher ta ut några som stack ut i de övriga lagen skulle jag lyfta fram: Lucas Carlsson (b), Jens Lööke (fw) och Jesper Boqvist i Brynäs. Robin Christoffersson (mv), Filip Hedberg (b) och William Wikman (fw) i Leksand. I Frölunda visade Linus Weissbach (fw) mycket speed och även Jakob Olsson (fw) var bra.

För Timrå tänkte jag avsluta med att ge varje spelare ett omdöme:

[singlepic id=1780 w=320 h=240 float=none]

Victor Öjdal
– Har gjort en grym avslutning på säsongen. Inte så stor men snabb och rätt konsekvent. Släppte något billigt mål i de här matcherna men var absolut bra. Tufft med avgörande semimålet.

[singlepic id=1744 w=320 h=240 float=none]

Tim Henriksson
– Stor back som spelade enkelt och bra. Ganska stark i kroppen. Är J18-spelare även nästa säsong och ska bli intressant att följa.

[singlepic id=1742 w=320 h=240 float=none]

Marcus Hardegård
– Håller absolut toppklass och är nog en av Sveriges tio bästa backar i denna årskull. Var grym i semifinalen men syntes inte lika mycket offensivt i bronsmatchen. Lär nosa på A-lagsdebut nästa säsong.

[singlepic id=1733 w=320 h=240 float=none]

Jonathan Dahlén
– Gör otroliga fem mål på de två avslutande matcherna och gör mest mål av alla i slutspelet. Är riktigt stark runt mål och i slottet. Bra på att vinna lösa puckar och bryta in på mål. Jag tror han spelar i A-laget nästa säsong.

[singlepic id=1737 w=320 h=240 float=none]

Elias Pettersson
– Turneringens smartaste spelare. Trots att han saknar tyngd i kilon är han svår få omkull och trots att han inte har en extremt stark skridskoåkning så kan han vicka sig igenom alla försvar. Bjöd på fyra assist och var den mest underhållande spelaren i båda matcherna.

[singlepic id=1747 w=320 h=240 float=none]

Sebastian Kaijser
– Tung ytterforward som driver hårt på mål. Fick spela med lagets två skickligaste spelare och gjorde mycket jobb utan puck. Klart intressant för framtiden.

[singlepic id=1735 w=320 h=240 float=none]

Simon Björnfot
– Passningsskicklig back. Blandade lite och gav men löser många situationer bra. Duktig i dueller en mot en i defensiv position. En back man vill ha inne i viktiga lägen.

[singlepic id=1764 w=320 h=240 float=none]

Theo Bergström
– Offensiv back som kanske är lite för offensiv ibland men har ett bra spel i sig och är ett vapen i det offensiva spelet. Kommer kunna vara en av de bättre backarna i J20-laget nästa säsong.

[singlepic id=1762 w=320 h=240 float=none]

Jesper Wiberg
– Stor forward som ser ut som en av de mest fysiskt mogna spelarna på isen i matcherna. Har grym fart, jobbar bra i box play och har många bra uppåkningar. Blir kanske lite enkelspårig ibland. Lär nosa på A-lagsdebut nästa säsong.

[singlepic id=1749 w=320 h=240 float=none]

Anton Kalte
– Har kanske inte haft någon stor säsong men växer i de här stora matcherna. Mycket smart center som är placeringssäker på isen. Duktig att ta markering. Visade att han har mer offensiv i sig än han fått ut under säsongen.

[singlepic id=1739 w=320 h=240 float=none]

William Erenrot
– Ligger strax under de allra bästa i en mycket stark Timråkull. Pigg forward med offensiva kvaliteter. Väger lite lätt ibland men har bra fart. Gör en riktigt bra bronsmatch. Kommer kunna vara en bra J20-spelare nästa säsong.

[singlepic id=1751 w=320 h=240 float=none]

Algot Landin
– En av Sveriges bästa U16-backar. Hamnade bitvis i bekymmer mot Brynäs men växte under matchen. Spelar med mycket kyla och mod. Är en stor talang som har goda förutsättningar att nå långt.

[singlepic id=1787 w=320 h=240 float=none]

Oscar Ramqvist
– Rörlig back som spelade enkelt. Är ännu inte på toppnivå på så här hög nivå men lär vara en av de ledande backarna i nästa års J18-lag.

[singlepic id=1740 w=320 h=240 float=none]

Filip Fällman
– Kaptenen i laget. Jobbar föredömligt. Slängde sig och täckte skott när det stod 6-1 i tredje perioden i bronsmatchen. Har offensiva kvaliteter också. Kommer kunna vara en bra J20-spelare nästa säsong.

[singlepic id=1757 w=320 h=240 float=none]

Marcus Sirén
– Tvåvägscenter med bra teknik. Står som reserv till VM-truppen för kullen med god chans att komma in vid återbud. Tar stort ansvar för tredjekedjan och i första power play här. Spelar både fysiskt och bra tekniskt.

[singlepic id=1759 w=320 h=240 float=none]

Axel Sundberg
– Gjort en riktigt bra säsong. Kraftfull högerfattad ytterforward som kanske inte syntes så mycket i dessa matcher. Dock en intressant 98:a som redan denna säsong spelat en del i J20.

[singlepic id=1763 w=320 h=240 float=none]

Gustav Andersson
– Gänglig back med bra förstapass. Stod som sjunde back men spelade ganska mycket. Gjorde helt okej ifrån sig, dock utan att sticka ut.

[singlepic id=1765 w=320 h=240 float=none]

Anton Björkman
– Spelade i fjärdekedjan som inte hade så mycket speltid men bidrog med hårt arbete och har bra offensiva kvaliteter. Kommer kunna vara en ledande spelare i J18-laget nästa säsong.

Viktor Johansson
– Fjärdecentern. Spelar fysiskt, hade istid i box play och tog sin roll bra. Är en bra tvåvägscenter som kommer kunna vara bra i J20 nästa säsong.

[singlepic id=1769 w=320 h=240 float=none]

Albin Erlandsson
– Kom in med avlastande energi, då och då. Högerfattad forward som jobbar bra och kan bidra offensivt. Kan bli en toppspelare i J18-laget nästa säsong.

Text: Jimmy Hamrin, Foto: Katarina Olsson

Tack för oss!

8 reaktioner på ”Ett lag att minnas och hoppas på”

 1. @Mr X. Kan inte mer än instämma. Kommer faktiskt att sakna juniorlagsrapporterna allra mest, A-laget kan man ju följa ändå liksom, medan juniorerna inte får nån mediabevakning alls förutom här.
  Grattis J18 får man väl också utropa!!!

 2. Bra jobbat Jimmy det har varit väldigt intressant att följa det som du har skrivigt, och bra med betygen på spelarna också, jag minns själv när nån skrev nåt bra om det man gjorde som ung spelare då växte man, kul att se bilderna på killarna också, tack för i år då !

 3. Vad tror du om nästa säsong Jimmy, har vi några intressanta spelare som spelar i u16 nu som kan komma upp till j18?

 4. PeLLE , det får det inte bara vara! Jimmy, du kan väl kommentera nästa års A lag, och när Gud förbjude att du väljer att avsluta detta, att du åtminstånde fortsätter på denna blogg att kommentera U 16, J 18 och J 20 hockeyn. Du anar inte hur mycket din blogg är uppskattad. En vänlig vädjan!

 5. Har knappt hängt med alls på hockeyn på länge nu pga sjukdom och skador. Hört att du ska sluta att skriva, mycket tråkigt men du har säkert dina orsaker, hoppas du ångrar dig och tack för dom här åren .

 6. Jimmy, det är mycket tråkigt att du lägger av med bloggen. I mitt tycke är du den mest kompetenta hockeyskribenten i Sverige idag. En underbar motvikt mot det dravel som för det mesta skrivs i media.
  De senaste åren har ”vi” tyvärr legat i olika divisioner, jag håller på Skellefteå, så jag har inte haft så stor anledning att följa dig. Men likväl har jag fortsatt imponerats av din energi och kunskap samt ditt sätt att skriva de gånger jag besökt bloggen, vilket varit minst en gång i veckan. Mycket i hopp om att du ska skriva något om Skellefteå :-).
  Hoppas att du fortsätter på något sätt inom hockeyn och media, även om jag tyvärr tror att du inte riktigt passar in i den ”Lets dance”-kultur som numera dominerar hockeyjournalistiken. Hoppas jag har fel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *