Drömmar i midsommartid

Trädgårdsentusiaster är ett drömmande släkte. Vi drömmer om nästa erövring, nästa storslagna skönhet, nästa fulländade arrangemang . Och vi låter oss förföras.

IMG_3127

Just så ska en damm se ut! Om den ändå vore min. Stor. Ren från trådalger. Med UV-filter. Full med underbara koikarpar. Artistiskt omgärdad av den frodigaste grönska.

IMG_3129

Och med ett vattenfall som inte läcker åt sidorna. Och en bäck som rinner till nästa damm i den lätt sluttande trädgården.

IMG_3133

I kanterna växer guckuskoliknande Orkidéer,

IMG_3132

Blomstercornell och en hel massa andra, mer eller mindre bekanta ”vill-absolut-gärna-ha-växter”. Håll i mig, jag tror jag dånar!

IMG_3135

Djungelliknande Klematis med blommor stora som pizzatallrikar. Av den typen som min granne skulle kalla vulgära. Gärna för mig säger jag bara!

IMG_3137

Ja jag säger då det. Vart jag än riktar kameran, vid detta mitt första trädgårdsbesök med Adolfsbergs Trädgårdsförening på ganska länge, fångar jag sagolik ögonfröjd.

IMG_3156

Det ligger nära till hands att man jämför. Och känna sig grå och obetydlig. Utan en ärlig chans. OK, det finns någon storblommig Klematis hos oss också

IMG_3158

men de flesta är av modellen sparrisliknande, bortkomna wannabes.

IMG_3162

Även Kaprifolen ´Belgica´ trevar sig vilset uppåt och kan liksom inte bestämma sig för om den vill ta sig samman och imponera. För det är ju det vi alla vill. Våra växter ska imponera och storvulet vittna om vårt artisteri. Eller …

IMG_3161

Skulle jag möjligen må bra av att tagga ner lite efter ett besök i självaste Eden och stillsamt glädja mig åt de vanliga, knappt urskiljbara blommorna hos en Ginnelia,

IMG_3160

ännu en variant av Näva

IMG_3163

och den än så länge, efter halva sommaren, stora jordhögen som inte begåvats med en enda liten Guckusko, Kandelaberviva eller Blomsterkornell i vår egen hage?

IMG_3089

Tror det, och bestämmer mig för att toknjuta av en sten som jag häromdagen baxade på plats i kanten av ”cykelbaneplanteringen”, den första stenen av säker femtio eller så, för här ska bli en stenkant av sprängsten minsann. Om ryggen tillåter.

Ulf, en drömmare

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *