Lite snål …

IMG_3198

Det kostar att ligga på topp. Ett besök i en plantmarknad lämnar stora hål i plånboken. Som nu senast, när en Glandelaster liksom ropade ”ta mig”. Ja, gärna. Vi behöver mer höstblomning. Läser på etiketten : gärna i större antal till vildare partier. Perfekt hemma hos oss. Så tittar man på prislappen och inser att det inte kan bli tal om ”större antal”.

IMG_3190

Nu har ju jag varit med ett tag, så mig lurar dom inte. Jag köper två plantor, åker hem och delar dem till åtta! Hur lätt som helst med ett vasst verktyg. Ner i bra jord med bitarna och vräka på med vatten. Saken är klar. Planterat dem tätt. Om något år får jag ut lika många till och har på kort tid åstadkommit massverkan utan att behöva svälta.

IMG_3195

Som sagt, mer höstblomning. Och jag är lite inne på vitt just nu. Det blir så häftigt i de skuggigare partierna.

IMG_3203

Så, dela försiktigt och plantera. Dränker jorden med vatten så att de får en god start. Tro det eller ej. Alla klagar på vädret, men det är faktiskt riktigt torrt på sina ställen. I ”cykelbaneplanteringen”, ett ord jag kommer att återkomma till ofta i bloggen, är det snustorrt.

IMG_3208

När jag ändå är inne på ämnet att vara kostnadsmedveten, kan jag berätta att vi nästan uteslutande sätter perenner i våra krukor. OK, det blir en del sommarblommor också, men säg fifty – fifty då, så ljuger jag inte. Funkior kan man inte ha för många i en trädgård. Och de finns i oändliga variationer tycks det. Den här godingen, ´Purple Heart´, blir i höst utplanterad, ja var då? I cykelbaneplanteringen. Men till dess får vi njuta av den vid kaffebordet.

IMG_3194

Från det ena till det andra, nu är staketet på plats. Snabbt och behändigt. Ber Samuel fixa lite grejor på huset också när han ändå är igång mästersnickar´n. För än lever ROT! Fingra inte på det säger jag bara. För då röstar jag blankt i nästa val!

IMG_3209

Ett annat värdefullt tips är att plantera nyttoväxterna inne i rabatterna, eller miljöplanteringen, eller vad man vill kalla sin egen stil. I vår lund passar Fläder förträffligt. Vi har flera varianter. Nyskördade blommor blir till frisk och härlig sommarsaft som föredras av alla, även barnbarnen, framför burkläsk och andra gifter …

I lunden planterar vi gärna även Rabarber, Vinbär, Bärhäggmispel, Körsbär, Plommon, Blåbär, Aplar och en massa annat nyttigt. Många kryddväxter blir underbara marktäckare.

IMG_3178

Och så har man varit på konstutställning. Frossat i rosa, en färg som inte förekommer särskilt ofta i vår trädgård. Passar liksom bättre på en gata tycker vi också.

Gratis var det, kostade inget. Det här konstverket gick inte ens att bjuda på. Skööööönt!

Ulf

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.