Svart är också en färg

IMG_1836

Men det är ont om svarta växter. För det är säkert inte busenkelt att åstadkomma. I naturen vet jag knappt om det förekommer alls. Det vill till avancerad förädlingsteknik för att komma ens i närheten.

Ingen kan påstå att den här Julrosen påminner om svart. ”Mörk” kan man väl säga utan att överdriva.

 

IMG_1861

Det skulle vara häftigt med svarta Kungsängsliljor. Men det får vi nog vänta på ett tag. Det finns andra mycket mörka varianter av släktet Frittilaria som jag absolut måste sätta i jorden i höst.

IMG_1975

Varför denna fascination för svart? Vet inte. Men visst känns det lite exklusivt. Lite speciellt. Jag gillar till exempel skarpt det mörka mönstret hos Sockblommornas unga blad.

IMG_2458

Petunior kan man tydligen få fram i vilka färger som helst. Det finns en till synes kolsvart sort som jag föll pladask för när jag såg den första gången. Men när jag knipsar bort överblommat blir jag annilinblå om fingrarna. Så nej, den är nog inte svart ändå. Och ingen övervintrare. Jag vill ju blanda in det svarta i lundträdgården. På ett ”naturligt” sätt.

IMG_2841

Ännu en mörk Julros. Men den är blå. Finns det svarta? Apropå Julros. En liten planta har självsått sig i gruset innanför dubbelmuren! Inte en gnutta jord finns det att växa i. Bara stenmjöl och ärtsingel. Man blir helpaff men förtjust över sådana överraskningar. Ska bli spännande att se hur den utvecklar sig.

IMG_3447

Den heter Brunnäva, men faktiskt, många blad i vår trädgård har teckningar som är mer svarta än bruna. Riktigt läckert svarta!

IMG_3466

Till stor del får man nöja sig med mörkt. Smällspireor finns med riktigt mörka blad. Det är effektfullt att blanda in dem i buskage tillsammans med olika gröna nyanser. Det uppstår en spännande magi som är svår att förklara.

IMG_3464

För krukorna är det lättare att hitta mörka toner som i visst ljus drar åt svart, dock inte denna klöver på den här bilden …

IMG_3468

Dramatiska kontraster, det är det vi är ute efter. Inte överallt. Men här och där. Lite lagom, detta förträffliga ord som säger allt.

IMG_3467

Vi lyckades övervintra knölarna till Dark Angel, en jättecharmig, enkel Dahlia som vi har i kruka.

IMG_3462

Alunrot är en användbar marktäckare. Finns i härligt mörka nyanser också. Jag blir mer och mer en fan av denna mångsidiga växt som växer så frodigt men lågt i lite fuktighetshållande jord.

IMG_3461

Har man sett! En Spetsmössa med den mest bedårande ådring. Jag ryckte till mig krukan hos

IMG_3460

Fröken Knopp i Norrtälje i fredags. Vilken skönhet! Och det var en mycket kraftig planta. Ett fynd helt enkelt. Jag bör få ut minst fyra stycken när jag planterar den i veckan. Måste bara bestämma den allra bästa platsen i halvskugga men i ett stråk där vi ofta passerar.

IMG_3463

Närmast svart tycker jag att ett par sorter av Fläder har kommit. Vi är lyckliga ägare av två olika namnsorter som dessutom ger riklig skörd för den mest utsökta och läskande saft. Dyrgripar som växer snabbt och snyggt.

Kommer värmen nu från det ena till det andra?

Ulf

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.