Lite på stand by …

Trädgårdslivet är lite ”mellan jobb” som man säger. Redan i övergången till juli blir vår trädgård mindre intressant, åtminstone för den som är beroende av blomprakt. I år var juli dessutom mer som en höstmånad, så timmarna i grönskan blev inte så många. Augusti då? Ja, vi har redan passerat halva. Otroligt. Varmt och torrt är det just nu. Inget regn i sikte på ett tag. På gott och ont. Vi vattnar förstås, annars skulle det se förfärligt ut. Går faktiskt och längtar efter att få skaffa nytt. Nya växter. Jag har en önskelista. Och att börja dela växter. Och flytta om … Men man får hålla sig. September är den stora planteringsmånaden. Livet är lite på ”stand by”.

IMG_3524

Vidjehortensian njuter vi av så klart, skuggornas okrönta drottning.

IMG_3544

Den blå Hortensian tar intryck. Har blommat länge nu och åldras mycket värdigt och vackert.

IMG_3529

Alunrotens blommor går också i vitt, skira stänglar men förvånande stadiga. Har jag lovordat den här växten tidigare? Jag kommer att skaffa många fler nästa månad. De passar var som helst i lunden. Men jag kommer att undvika de riktigt ljusa bladen. De håller sällan stilen. Mustiga färger får det bli, utbudet är enormt.

IMG_3528

Hösten är många Gentianors tid. Denna köpte vi som krukväxt förra sommaren och den blommade länge, länge. I höstas planterade vi den i ett nytt parti i mycket väldränerad jord, faktiskt mest sten och grus. Den har kommit fantastiskt och är nu full med härliga knoppar.

IMG_3531

Den blå Nunneörten satte vi i våras i samma parti. Den blommade nästan omgående på ett fantastiskt sätt. Efter blomningen klippte vi bort det överblommade. Nu, några veckor senare, börjar den om igen! Huva vilken häftig bekantskap!

IMG_3538

Alltså, Nunneört, vad är det med denna växt? Här den gula. Visste knappt att vi hade den hos oss. Men tydligen. För nu har massor med frön självsått sig i gårdsgruset. Lite överallt. Jord existerar inte här. Under gruset har vi paddat stenmjöl! Nunneörten verkar älska den här miljön.

IMG_3539

Men inte bara den, hör och häpna. Nu dyker det upp små skott av Rosenspirea bland stenarna. Har aldrig sett piggare bebisar. Har vi vattnat här? Aldrig!

IMG_3537

Den stolta föräldern bröstar sig och skjuter nya, knallröda skott i pur förtjusning.

IMG_3541

Men det ”sjukaste” av allt. I stenöknen tycker en Julros att den ska slå ner sin rot! Va? Visst, föräldrarna står bara ett stenkast (ha) bort, men vem hade kunnat ana … Vad ska dyka upp härnäst i denna otippade barnkammare?

IMG_3532

Blodgräset står i en stor betongkruka placerad på nämnda grusplan. Men trivs inget vidare, nu på tredje året i sitt fängelse. Jag tror faktiskt att jag ska gräva ner ruggen i stenmjölet! Tror inte att den överlever en vinter till i den mörka källaren. Risken är förstås att det slutar med en röd gräsmatta …

IMG_3543

Mahonian, Nordens mimosa, är snygg alla tider på säsongen. Och som den växer. Dags att kapa ner den en bit om vi vill ha kvar utsikten genom fönstret … Det här är en buske som gillar att bli tuktad. Det kommer att stimulera fram många nya skott.

IMG_3548

För oss är bärtiden i stort sett redan över. Hallon, vinbär, körsbär, krusbär … De har alla haft sin tid. Men så kommer Björnbären, de förnämsta av dem alla. Nu mognar de med en hisklig fart. Vi har inga massor, så det mesta går direkt från buske och in i munnen. Med glass! Mmmmm …

IMG_3546

Den stora prövningen blir att flytta denna ”metallic” bräken från kruka till friland och få den att ta sig igenom vintern. Stenöknen kanske … hm …

Ulf

 

 

 

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.