Tid för lökarna

I år tänker jag inte vänta till sista minuten. Med att sätta lökar alltså. När jag letar i mitt bildarkiv efter bilder på lökväxterna, upptäcker jag att de knappt existerar. Vi har helt enkelt alldeles på tok för lite blommande lökar på våren! Det tänker jag ändra på.

IMG_1794

Låga tulpaner som passar i lunden. Helst bleka färger som inte sticker i ögonen.

IMG_1816

Och narcisser.

IMG_0794

De finns i alla möjliga varianter men ska inte blandas. Ruggar av varje sort utspridda över hela trädgården.

IMG_1885

Och inte flerfärgade. Får inte se för pråliga ut. Lagom vildkänsla ska det vara. Det är nog ingen dum idé att gräva upp lökarna efter ett par år och dela dem. Just efter blomningen.

IMG_1889

Hyacinter förstås. Bibbi älskar pärlhyacinterna. De är som skapta för att dyka upp under buskar och vid trädens fötter, gärna i stora stråk. Det kommer att gå åt hinkvis …

IMG_1922

Hundtandsliljorna känns exklusiva, men rätt placerade är de helt bedårande. Bara för något år sedan kände personalen på min favoritplantskola inte till den här växten. Nu finns de i olika former bland de vanligare lökarna i alla plantmarknader.

IMG_1761

Crokus, ja självklart. Men de ska stå halvskuggigt. I alla fall inte efter en södervägg eller liknande. Då blir blomningen rekordkort.

IMG_2879

Favoriterna är ändå kungsängsliljorna. Och som de växer hos oss!

IMG_2878

Det är hur underbart som helst att se hur de förökar sig. En växt som väcker uppmärksamhet när de uppträder i massor.

Nu blir jag riktigt sugen på att botanisera bland årets utbud av lökar. Nu ska här frossas i lökhyllorna!

Ulf

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.