Perfekta förhållanden

Det regnar, hurra!

Då blir det så mycket enklare att plantera nytt, dela gamla växter och rycka besvärligt ogräs. September är en hektisk månad för oss som älskar att förnya och lägga till i trädgården.

IMG_3559

Igår kom jag t.ex. hem med ett träd. Det är sånt som händer helt spontant … Ett Klotkörsbär som ska planteras i dubbelmuren. Det behövs lite höjd där. Kronan är ympad på en grundstam som inte växer på höjden. I maj blommar trädet med enkla, vita blommor. Kanske vill vi formklippa det så småningom. Spännande!

IMG_3555

Så var det detta med Alunrot. Oj vad snygga dom är. Och användbara. Tre stycken blev det igår. De är alla planterade redan. Låt mig presentera ´Paris´, som kommer att bli ett blickfång tillsammans med barrväxter typ mini.

IMG_3554

I samma parti planterade jag ´Marmelade´, en skönhet som kommer särskilt bra till sin rätt framför en liten Hemlock.

IMG_3558

Den tredje, en ´Silver Scrolls´, var mer svårplacerad, men tillsammans med en Sockertoppsgran och en gulbladig Rosenspirea tycker jag att den smälter in bra.

IMG_3562

Utbudet av lökar är inte så imponerande än och bra är väl det. Det är lite pyssel med att sätta dem. Grejen är att komma ihåg var man redan har det ena och det andra … Men nu blir det att hålla sig framme. Jag vet vad jag vill ha.

IMG_3564

Jag måste bara visa den här Fuchsian, som har blommat så underbart hela sommaren. Helt bedårande måste jag tillstå, jag som inte är så inne på krukväxterna. Den här ska jag försöka hålla liv i under vintern för jag älskar henne … Och som jag fick lägga mig raklång på rygg i gruset för att få den här bilden …

IMG_3566

Hjälp! En del av våra dvärgrhododendron verkar tro att det är vår. Men i och med den här veckan ska de väl fatta att det är höst på gång och hejda sig.

IMG_3567

Det är ju lingonens tid nu. De mognar fint i torvpartierna,

IMG_3563

medan jag går hårt fram med ogräsjärnet. Inte min favoritsyssla som kanske framgår …

Annars då …

IMG_3568

Det är lite häftigt att en Cypress i en julgrupp för några år sen nu har blivit närmare metern i vårt barrparti.

IMG_3570

Frukterna på den i år planterade Körsbärskornellen skäms inte för sig. Det här är en buske som har det mesta och är fin hela säsongen. Ska bli kul att se den bli stor och pampig. Tålamod bara …

IMG_3571

Det är Gentianatid

IMG_3572

och de etablerade Alunrötterna (heter det så) bara fortsätter att blomma och förtjusa.

IMG_3573

Slutligen – oj så de växer, Piprankorna planterade i våras. Då var de små ynkliga trådar i ett postpaket som varit på väg en halv vecka. Nu börjar jag tro på att de snart kommer att bli den gröna vägg mot vägen som jag drömde om.

Många av bilderna i dagens blogg är tagna i gråväder och regn mycket sen eftermiddag och kväll, så ha överseende med hantverket.

Ulf

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.