Buskar, buskar, buskar …

Det är den tiden nu. Jag har september på mig. Sen är det mesta för sent. Lökar ska i jorden förstås. Massor. Men än så länge är utbudet lite skralt. Var är dyrgriparna? Det där lilla extra. Nog ska väl något av de etablerade försäljningsställena, de som har merparten av alla ivriga lycksökare, kunna kittla med några spektakulära ”måste-ha-påsar”? Inte en enda Hundtandslilja i hyllorna. Inte än i alla fall. Jag surar …

Plantmarknaden i Lindesberg drar alltid. Men i början på september? Det var ju tomt på borden! Ett par ormbunkar tog jag hand om, men det var allt i perennaväg.

Så jag drog mig bort mot buskarna. Oki! Nu börjar det likna nåt. Önskar att jag haft en kärra efter bilen.

IMG_3577

Hittade ett ursnyggt Olvon. ´Brandywine´. Spännande! På beskrivningen som följer med anges höjden till 1.5-2m. En beskrivning på nätet säger 4-6m! Vad ska man tro? Sånt måste ju bara undersökas IRL.

IMG_3578

Det blev ju lite knepigt att få med allt, men vilken tur att vi har en japanare som sväljer häpnadsväckande mängder. För det blev ju inte bara en buske …

IMG_3589

Vi lyckades stuva in en Salix moupinensis också. Den charmigaste videbuske jag sett på länge. ”Vad heter den på svenska då?”, frågade jag förstås, men det visste dom inte. ”Den är ny för oss och…” Ja, precis. Sånt som jag går igång på. Nu har jag ”forskat” lite på egen hand och vet att den heter Kastanjevide. Hur ska jag stå ut med att vänta på de decimeterlånga kissarna i april-maj?

IMG_3590

Tro det eller ej, men fi fick in en Hortensia i skuffen också. Och den ser inte ut som en hortensia. Det är det som är så kul. Den är ovanlig. En Flikhortensia. Men överlever den i Örebro? Ingen som vet. Måste testas. Hu va skoj. Blommar från juli – september med vita blomställningar. Perfekt.

IMG_3587

Jaha, så var jag och lyssnade på Per Burger med trädgårdsföreningen häromkvällen. Som han talar om växter! Med passion och kärlek. Hans första bild på Powerpointen var ett kritvitt snölandskap och jag tänkte, ”jojo, det här börjar ju bra …” Men det blev en kanontimme där Per med inlevelse radade upp sina egna favoriter i en ståtlig parad.

IMG_3594

Och så hade han med sig en del växter till försäljning. En busknyhet förstås och jag hann inte hejda mig, ”den tar jag med mig hem”, hör jag mig själv ropa. För jag är svag för det mörkbladiga just nu och i synnerhet Fläder. Och här presenterar han en Pelarblodfläder minsann. Den är nu planterad där det tidigare stod en Katsura som jag flyttade till en fuktigare tillvaro. ”Vad ska Fläder ha för jord då?” Hon på Plantmarknaden i Lindesberg sa att samma sak gäller för i stort sett alla buskar, utom de särskilt surjordsälskande. ”Blanda den befintliga jorden med lika mycket barkmylla, Guds gåva till buskodlare”. Ha, det är sån kunskap man värdesätter som guld. Jag behöver inte köpa tonvis med specialjord si och så. Min egen går alldeles utmärkt spetsad med barkmylla!

IMG_3593

Så håller jag ju på med den där välsignade slänten mot cykelbanan. Där det bara växte brännässlor, kvickrot och tistlar för ett år sen. Bit för bit tar jag tillbaka värdefull trädgård och försöker skapa en inramning till lunden. De flesta av växterna jag planterat där den här veckan har vi njutit av i kruka under sommaren. Regnbågsbräken

IMG_3581

och ett antal funkior bland annat.

IMG_3596

Ovanför den härligheten skimrar bären på en Kaprifol ´Belgica´

IMG_3597

samtidigt som den faktiskt ännu blommar högre upp i värdträdet.

IMG_3601

Vad ska man säga om Louis Bougnet som nu blommar igen? Bedårande är en underdrift.

Ta nu vara på september. Plantera en buske!

Ulf

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.