Jäktigt nu!

Det är redan den 19:e september. Den stora planteringsmånaden bara rusar ifrån mig.

IMG_3605

September ja. Ska ett Löjtnantshjärta verkligen se ut så här nu? Med blommor och allt?

IMG_3606

Hösten är då ingen favorit precis, men med val av rätt buskar i trädgården, mildras känslan av grått förfall.

IMG_3618

35 år gamla Rönnsumak har gjort sitt. Eller kanske inte ändå. De grövsta stammarna kan nog användas i kanterna på upphöjda planteringar. Så får det bli. Men vad ska klängrosorna ta vägen nu när deras stöd i livet har säckat ihop?

IMG_3608

Det här är ju inte kul, men eftersom jag är inne på ämnet förfall…En Strimlönn, planterad förra året, som redan tidigt på sommaren visar tecken på att något inte är OK. Men vad är det och går det att få bukt med? Nu har jag skickat bilden till Bionema och ställt frågan. Ska bli spännande att se vad de har att säga. Reklamation kanske …

IMG_3619

Mitt vurm för mörkbladigt håller i sig. Kan inte gå förbi en rödfläckig, nästan svart Alunrot. Fruktansvärt vacker i mina ögon!

IMG_3622

Det mörka kontrasterar så fantastiskt mot alla gröna nyanser. Och gräsen! De är kraftigt underskattade. Djärvt blandade bladformer gör mig lycklig. Men plantera inte gräsen nu. Vänta till våren. Om du kan hålla dig …

IMG_3611

Häromdagen kom jag över pyttesmå Ljungplantor för en billig penning. Jag grävde bara bort lite usel gräsmatta och blandade upp den mycket magra jorden med barkmylla. Jag tänker att ett större område med Ljung under de gamla tallarna kommer att bli en fin övergång till barrväxter och låga buskar.

IMG_3625

Vi använder också Ljung i torvpartierna under och mellan små Rhododendron. Nu har de sin bästa tid.

IMG_3623

När man planterar buskar är det inte fel att ta hänsyn till hur deras frukter ser ut på hösten. Krypoxbärets blomning är inte mycket att skryta med, men när det blommar är det ändå ett överdåd av den mest fantastiska blomning i vår trädgård. På hösten däremot har vi nästan inget som blommar. Då är det så värdefullt med växter som ståtar med härligt färgade frukter och blad.

IMG_3628

Faktiskt lite mer blomning att se fram mot. Vita Höstanemoner, nya för året. Välkomna!

IMG_3620

Vi får inte glömma marktäckarna. Stora mustiga stråk ska det vara av grönt i olika nyanser. Växter som behåller sin fräschhet och spänst långt in i november. Kaukasisk förgätmigej är en av de förnämligaste!

IMG_3612

Men också Sockblommor som vi har lite överallt

IMG_1975

i olika former.

IMG_3621

Den älskade Myskmadran står lika fräsch som i våras. Marktäckarnas marktäckare!

IMG_3627

Den här Klätterhortensian ska både få täcka marken och klättra i ett träd. Inköpt billigt i veckan. Det går att göra fynd så här års!

IMG_3626

Nu går det knappt en dag utan att jag köper vårlökar av alla de sorter. För våren är ju inte så långt bort ändå. Och Kirgislök har vi aldrig haft tidigare. Jag har tidigare undvikit allt som heter Allium. Men varför inte? De ska få en chans bland Astrar och Nävor som kommer att täcka över de vissnande bladen när blomningen är över.

Nu väntar det obligatoriska lördagsnöjet. En vända till Atleverket …

Ulf

 

 

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.