Koriander

I bassortimentet i Getingedalen ingår alltid en eller ett par krukor med koriander i växthuset. Häll jord i kruka, häll ut frön, täck med 1 cm jord, vattna då och då. Det är allt. Den sköter sig själv. Den är snabb och den är användbar. För den flitiga och stora korianderälskaren så hinner man med två skördar på en säsong.

Jag vet faktiskt inte om den kan växa utan växthus eftersom jag bara känner till förhållandena i bergen.

Koriander verkar vara en ört som antingen älskas eller avskys. Jag har en vän som skulle resa några månader i Asien men kunde knappt äta en bit eftersom det var koriander i all mat. De fick lägga om rutten så att man passerade en storstad med internationella restauranger med jämna mellanrum.

En annan vän äter koriander men endast under pistolhot. Och en tredje kompis reste med en gymnasieklass i Asien som trodde att kocken hade tappat diskmedlet i maten och var på vippen att klaga när förklaringen kom; koriander.

I asiatisk mat tycker jag att koriandern är oumbärlig. Den lyfter de flesta anrättningar med curry eller kokosmjölk. Rätter med kokt potatis och grönsaksbiffar toppas av en gräddfilssås med lime och koriander. Även i mexikansk mat återkommer koriandern titt som tätt. Då vi gör quesadillas måste det blandas ner lite koriander i den rivna osten för att göra bröden rättvisa. Och i en perfekt guacamole är det koriandern som sätter pricken över i.

Så här gör jag när jag skördar och tar hand om min koriander:

Koriander redo för skörd!
Koriander redo för skörd!

 

Hade helst skördat denna innan blom men allt blir inte som man tänkt sig.
Hade helst skördat denna innan blom men allt blir inte som man tänkt sig.

 

Jag offrar några cm av stjälken för att slippa skölja bort jord.
Jag offrar några cm av stjälken för att slippa skölja bort jord.

 

Fröna till årets koriander fick jag av en vän i en (ren) hundbajspåse!
Fröna till årets koriander fick jag av en vän i en (ren) hundbajspåse!

 

Koriander finns i flera utföranden; med blad eller mera dillik. Jag tror att jag föredrar blad om jag måste välja.
Koriander finns i flera utföranden; med blad eller mera dillik. Jag tror att jag föredrar blad om jag måste välja.

 

Synar koriandern efter ogräs och ohyra sedan hackar jag den fint.
Synar koriandern efter ogräs och ohyra sedan hackar jag den fint.

 

Eftersom jag rtedan har gjort misstaget att frysa koriander i påse och fått allt i frysen att smaka koriander så fryser jag den nu för tiden i tät burk.
Eftersom jag redan har gjort misstaget att frysa koriander i påse och fått allt i frysen att smaka koriander så fryser jag den nu för tiden i tät burk.

 

Koriandern hade börjat sätta frö så jag sparar en handfull.
Koriandern hade börjat sätta frö så jag sparar en handfull.

 

Häpp! Så enkelt är det. Och om koriandern är torr vid förpackningstillfället så är det lätt att peta ut det man behöver ur den frysta burken vid matlagning. En del örter lagras bäst i frysen medan andra bör torkas. Koriander är en frysört men se upp för påsar, det måste vara en tätare behållare än så för att förhindra smitta. Glasburk är det smidigaste jag kan komma på.

Good luck korianderlovers!

Publicerat av

Kajsa Källérus

Mitt i skogen, uppe i de blå bergen, bor Kajsa Källérus. Med en vegetarisk kosthållning, stort intresse för hållbar utveckling och en ansenlig trädgård utvecklades hon till en obotlig grönsaksodlare med självhushållarambitioner. I bloggen berättar hon om sina framgångar, utvecklingsområden och erfarenheter. När Kajsa inte är i köksträdgården så jobbar hon som keramiker, lärare och kulturtant. Välkommen till Getingedalens Gröna!

5 reaktioner till “Koriander”

  1. Koriander är ju ett måste i Asiatisk och Mexikansk mat. Höjer smaken på de flesta sallader och är en nödvändighet i Guacamole. Väldigt gott med allt som har ingefära eller cocos.
    Jag bor i Mexiko och äter koriander flera gånger i veckan. Dessutom är det en billig smaksättare här, för man får ett stort knippe gratis när man köper frukt eller grönsaker i en specialaffär. I en stormarknad kostar ett knippe runt 2-5 kronor, beroende på årstiden,

  2. Känns lite sådär att säga det finns i all asiatisk mat, jag bor i sydKorea och kan inte ens hitta det i de 5 närmsta matbutikerna, så jag måste ta mig en sväng till en inofficiell China-town nu för att köpa det.Då är det dessutom endast för att ha det till shabu shabu, för i Kinar var det även inte i allt för många rätter. Koriander är väldigt gott till pad thai också.

    1. Hej! Slarvigt uttryckt av mig! Det var koriander i all mat som de stötte på, alltså inte i all mat i hela Asien. Uttalandet kom från en vän som reste runt och upplevde just detta. Vet inte om vederbörande besökte Sydkorea.

Kommentarer inaktiverade.