Knähögt gräs och färgpalett

Nåja, knähögt är det inte än, gräset, men saken är den att gräsklipparen vägrade starta. Bara så där! En och en halv vecka på service, så den blir väl som ny. Den får hursomhelst lite att bita i, för jag hade skjutit upp klippningen alldeles för länge, när den fick för sig att trilskas.

IMG_3633

OK, kan man inte klippa gräs, får man hitta på något annat kul. Det vimlar av säsongsväxter på plantmarknaderna nu, troligen tänkta att stå i kruka, men jag passar på att fylla upp lite på ytor som jag inte bestämt hur de ska se ut

IMG_3634

och så, när de väl är på plats, kommer ihåg de där Japanska Sockblommorna som står och vantrivs i rhododendronjorden,

IMG_3644

så upp med dom då och så blir det till att sprida ut dem i stället. Det finns ju tack och lov lite öppna ytor här och där, för trädgården verkar då aldrig bli färdig. Hittar jag en sten som någon tappat på en tipp eller så, åker den gärna in i bagaget på bilen och vips uppstår en ny odlingsyta. För min inre syn ser jag en gång av något slag framför den framväxande stenkanten. Täckbark kanske, eller flis, kanske grus eller … Äh, jag har hela vintern på mig att lösa den roliga uppgiften.

IMG_3659

Kommer den att ta sig bland tuffa tallrötter och sten, Ljungen, eller blir det pannkaka av alltihop? Vi får se. De kostar inte en förmögenhet och de få veckorna innan snön lägger sig ska de väl stå ut. Det får gärna spraka i trädgården så här års och de har fått barkmylla runt rötterna, så jag har i alla fall gjort vad jag kan!

Det var för väl att jag hittade några Alunrot ´Silver Scrolls´till. För det ska ju vara stora stråk av samma växt,

IMG_3660

inget småduttande med en massa enstaka plantor i ett oändligt gytter. Man lär sig en del på föredragen …

IMG_3661

Mossorna tar tid på sig, men oj vad jag gillar dom! Jag har ställt frågan tidigare och jag gör det igen: När blir mossa årets trendväxt? Vem ska bli först i branschen att annonsera om mossor i stor stil?

IMG_3635

Ja, det är mycket färg nu. Mogna lingon i torvpartierna,

IMG_3636

rosor som flammar upp i en andra föreställning,

IMG_3651

jordgubbar där blommor, blad och bär tävlar om uppmärksamheten,

IMG_3639

och Olvonet ´Brandy Wine´som har de rödaste och blankaste blad jag sett på någon buske hittills.

IMG_3647

En alldeles underbar marktäckare, som nog är lite förbisedd, är den Japanska Plymspirean, en liten dvärg som ska planteras tätt och som är ursnygg hela säsongen. Passar förträffligt i den lite rufsiga naturträdgården och som avslutar på hösten

IMG_3648

med grymt färgade blad och fröställningar.

IMG_3652

Amerikanska blåbär,

IMG_3654

Prydnadsapeln och

IMG_3656

Oxbär glöder sida vid sida denna soliga förmiddag.

IMG_3658

Malvor och

IMG_3655

Blanknävor blommar fortfarande

IMG_3646

och är det inte höstens första Tidlösa som tittar upp över det gröna täcket av Spetsmössa. Stå på benen nu! Du har fint stöd av kompisarna på sidorna.

IMG_3662

Kring mittstolpen på pergolan häver sig den Amerikanska träddödaren som faktiskt är som allra grannast just nu.

I kväll är det fotboll på Vallen (jag säger så, ursäkta). För svartvitt glöder också!

Ulf

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.