Rodnar och skäms …

Först vill jag uttrycka min förtjusning och beundran över min bloggkollega Tittis bilder i hennes senaste inlägg! Titti, när andra ser ålderdom och förfall, ser du skönhet och inspiration. Din kamera ljuger inte!

Själv skäms jag lite.

IMG_3766

Alla ser att det står ogräsättika på etiketten. Alla utom jag, så jag tankar gräsklipparen med smörjan! Blev medveten om min skamliga fadäs först när jag hämtade gräsklipparen efter, som jag trodde, en nödvändig och eftersatt helservice. Som ogräsbekämpare funkar ättikan förträffligt.

IMG_3649

Ytterligare en bekännelse, eller en rättelse. I ett tidigare inlägg kallade jag denna växt för Japansk dvärgspirea. Koreansk ska det ju vara. Det går lite för fort ibland. Men vacker är den som sagt. Alla tider på året.

Annars händer det inte något spännande just nu. Kylan har tagit grepp om oss. Det inser man tydligt efter en vecka i Albanien. Trädgården sprakade av färger när jag kom hem igår, men något mer arbete blir det knappast tal om, frånsett krukor som ska in för vinterförvaring.

IMG_3680

Flera projekt är påbörjade, men långt ifrån i hamn. Som stenpartiet. Jag vet inte riktigt vad jag vill göra med det. Och då tappar man liksom gnistan. Man behöver ha en klar vision! Grävningen avstannade någon gång kring semestern.

IMG_3679

Vi har hittat ett ställe för ytterligare en sittplats. Röjningen har i alla fall påbörjats med handrensning av kärs. En Sibirisk ärtbuske kommer att få stryka på foten för att vi ska få plats med ett litet bord och några stolar. Här kommer vi att sitta, Bibbi och jag, i skuggan varma eftermiddagar. Underlaget får bli markduk i två lager och flis eller grus, enkla patentlösningar.

IMG_3755

Först av allt i vår vill vi grusa denna yta med gårdsgrus. En gång från vägen och fram till vår entrétrapp. Den ska slingra sig lite lätt och omges av en upphöjd bädd med buskar, träd och härliga lundväxter! Bara att börja ta in offerter alltså.

IMG_3756

Vid dagens rundvandring gladdes jag åt att de tre nya Piprankorna, planterade i våras, skickade till oss på posten, utvecklats långt över förväntan. Det här är en växt som brukar ta tid på sig, men vi måste ha fått superexemplar den här gången. Jag har haft mina duster med Bakker och somligt har inte alls varit bra, men dessa ståtliga lianer ska de ha all heder för!

IMG_3757

Jag njuter också ofantligt åt de vita Höstanemonerna, inköpta på sensommaren. I mina ögon är de mycket vackrare än de rosa som vi haft sedan länge. Hoppas de här ska trivas lika bra och sprida sig som de.

IMG_3758

Ginnalalönnen, också den ganska ny på sin plats, lägger nu ut en förtjusande matta på vårt favoritstråk

IMG_3759

och allt fler Tidlösor tittar upp genom marktäckarna. De är helt bedårande i halvskuggan, lite hemligt gömda under lövfällande buskar.

IMG_3760

De Amerikanska blåbärsbuskarna har nu passerat rött! Eller vad ska man säga? De hänför med sitt sällsamma färgspel, nyanser som blir djupare och mustigare dag för dag .

IMG_3761

Idegranshäckens bär blixtrar

IMG_3762

ackompanjerade av en nyckelpiga som inte fattat att det nästan är vinter.

IMG_3763

Men vad ska hon tro när den Japanska buskroslingen skjuter nya, knallröda skott

IMG_3764

och knoppas som vore det vår? Vilken underbar buske detta är. Bjuder på dramatik oavbrutet och växer oväntat på höjden. En rese i dubbelmuren. Två vintrar har vi klarat denna zon 1-växt. Den är värd all upptänklig omsorg.

IMG_3765

Blommar gör också den Blå nunneörten (urusel skärpa ser jag nu). Den har blommat oavbrutet sen i våras! Jag tror till och med att jag sett små fröplantor under den, men det kanske är önsketänkande. Nu har jag läst att den här växten blommar som bara den första året, för att sen ledsna och aldrig mer visa upp samma formidabla blomvillighet och prakt. Det ska bli mycket spännande att se hur den uppträder nästa säsong. Det här är en växt som väcker besökares intresse. Man stannar upp helt enkelt.

IMG_3753

Min nyvunna vän och pastorskollega Gentjan i Albanien var inte så intresserad av att prata om blommor men däremot om människor. Så vi hade mycket att prata om ändå. Människor behöver också omtanke, omsorg och kärlek.

Ulf

 

 

 

 

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.