Föredrag som lockar

Vi räfsar löv och barr. Flyttar in en och annan kruka och funderar faktiskt på om trädgården behöver lite vatten. Det var länge sen det regnade och hur är det egentligen, ska man vattna i november?

Men ta bilder i trädgården nu? Nej, det är bortkastat. Ingen trevlig syn alls. Och städar gör vi aldrig på hösten. Allt får stå kvar över vintern. Då klipper vi ner de perenner som fortfarande står upp, från toppen och bit för bit ända ner, och låter småbitarna ligga kvar där de hamnar. Häcksaxen är perfekt för ändamålet.

Så vad gör man så här års? Går på föredrag och drömmer om vår och sommar. På lördag är det ett föredrag om pioner. Trädgårdsamatörerna anordnar i Sturegården. Pionerna är inga långblommare, men när jag tittar i mitt album från olika år, ser jag att vi har dem från slutet av maj till en bit in i juli.

IMG_0163

Först ut är Dillpionerna. Vi har bara den enkla typen ´Plena´.

IMG_2078

Blomningstiden är mycket kort. Lite drygt en vecka, det är allt.

IMG_0264

Den här röda skönheten avlöser Dillpionerna. Karl Rosenfield var namnet. Lite mysko med ett mansnamn på en sån blomma tycker jag.

IMG_0175

Några dagar senare slår Trädpionerna ut i en annan del av trädgården.

IMG_0183

Det är fråga om tallrikstora bakelser

IMG_0186

i olika färger.

IMG_0234

Alla är ljuvliga på sitt sätt, men det här är nog ändå favoriten. ´Souvenir de Maxime Cornu´bevars.

IMG_0213

Eller är det den gula? Den är lite mindre än de andra, men jag tycker ofta att gula varianter av det mesta är lite exklusivt, vet inte riktigt varför. ´High Noon´inköpt hos Kruppke i Västergötland för dyra pengar.

IMG_0265

Finalen står luktpionerna för. ´Coronne Dór” är också Västgötska.

OK. På söndag blir det nog ett föredrag igen. Om engelska trädgårdar. Adolfsbergs trädgårdsförening, som vi är medlemmar i, anordnar sådana här höjdpunkter av klass, den här gången i Adolfsbergskyrkans församlingshem.

IMG_2504

Oj vad jag längtar till sommaren!

Tuffe Uffe.

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.