Det är gräslikt

När man planerar sin trädgård, som ju många gör så här års, och växtönskelistorna blir allt längre, är det lätt att glömma bort prydnadsgräsen. I plantskolorna står de dessutom oftast och trängs i ett hörn. Vi kastar en blick på dem och går vidare. Prydnadsgräsen kräver oftast grannar för att komma till sin rätt.

IMG_2215

På senare år har vi planterat olika gräs i krukor, där de under sommaren fått vara vackra i grupper tillsammans med andra perenner. På hösten planteras de alla ut på olika platser i trädgården.

IMG_2419

Medan de står i krukorna kan man kombinera dem med andra växter för att se vilka som vill ”gifta sig” med varandra. Astilbe och medelhöga gräs har väl äktenskapstycke?

IMG_3496

Och varför inte en Daglilja inne bland Brokbladig blåtåtel?

IMG_3532

Blodgräset är otroligt läckert men lite svårplacerat i  naturträdgården tycker vi. Så det har fått stå kvar i sin kruka nere i källaren en vinter. Men det var inte så populärt. Det blev glesare och svagare andra året. Nu står det i källaren igen. Hm … Om det överlever planterar vi ut det någonstans. En stor kruka med Blodgräs kommer vi att ha även i fortsättningen oavsett!

IMG_3484

Den här lilla upphöjda bädden anlade vi förra hösten.

IMG_2685

Bilden är tagen i september förra året.

IMG_2689

Vi började med att plantera ut de plantor som stått i krukor under sommaren. Faktum är att vi började med prydnadsgräsen.

IMG_3424

I juli i år hade vi en frodig plantering på stället. Med Astilbe, Alunrot och Kaukasisk förgätmigej som basväxter. Men visst är det gräset som sätter pricken över i!

IMG_3622

Rödbladig Alunrot, ett vackert gräs, Druvlilja, Silverax och Kryprips. Det funkar! Bakom alltsammans har tre Piprankor börjat sin klättring. Visionen är en grön vägg av stora, maffiga, hjärtformade blad.

IMG_3482

Vill man vara lite busig lämnar man helt enkelt en del av ”gräsmattan” oklippt. Det förhöjer den känsla vi vill ha av halvvild natur. På våren kommer här upp olika lökväxter.

IMG_1483

Även i ett torvparti med Dvärgrhododendron, Ljung och Vaktelbär kan ett lågvuxet prydnadsgräs förhöja intrycket. Då planterar vi dem i en hink eller liknande med lämplig jord.

Det finns väldigt mycket att välja på, men vi rekommenderar förutom de som nämnts Hakonegräs, Bunkestarr, Itzustarr, Storfryle och Jättetåtel.

Vi gillar också växter som mer eller mindre liknar gräs.

IMG_3454

Dagliljor förstås. Här invid ån i Norrtälje.

IMG_3458

De har lyckats skapa en härlig miljö mitt i stan.

IMG_2323

Tremastarblomman är en riktig goding som också påminner om ett gräs. Vrålsnygg på rätt plats!

IMG_3071

Vi får inte glömma Iris. Här med Aklejor och Rabarber.

Ge gräsen och det gräslika en chans om de saknas i din trädgård! Trädgården blir dubbelt så vacker.

Ulf

 

 

 

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.