På ett fönsterbräda

Julen är över och jag plockar undan julgrejor lika glatt som jag drog fram dem!
– Nu går vi mot ljusare tider, visslar jag och ser snön utanför som verkligen lyser upp. Mmmm, lite snö och lite längre dagar känns fint men visst är det mycket vinter kvar.
En annan fördel med snön är det forsonande täcket som stilla lägger sig som en lätt suck över ofärdigheterna i trädgården. Världen blir hastigt lite vackrare och vänligare.

Härinne sjunger hyacinter och amaryllisar på sista versen. Mina pelargoner står tanigt och längtande lite här och var. Min aloe vera mådde så bra av att stå ute i somras att den bara fortsätter att växa.
Nåt som verkligen trivs är mina bägge orkidéer. Jag har haft en massa fler men de fick en luddig vit sjukdom och åkte därför ut fortare än kvickt.

image
See me, feed me!
image
Luftrötter! Vilken grej!

Igår var jag hemma hos min svägerska och där fanns en mängd välmående och blommande orkidéer i ett norrfönster.

image

I förrgår var jag hemma hos min syster och i ett av hennes fönster mot väster blomstrade ett par orkidéer kraftfullt.

image

image

I förrgår hann jag också med ett besök hos min pappa och hans sambo: jo, jo, blommande orkidéer överallt!

image

image

Orkidéerna har ju sprungit rakt in i det svenska krukväxthjärtat! Nu började jag fundera… Jag minns inte sist jag var i ett orkidélöst hem. De kräver så lite och ger så mycket. De står tysta i ett fönsterhörn och gläds åt en vattenslurk i veckan och sen – om en har tur – reser sig nåt starkt, kraftfullt och skört från den barkiga mullen och exploderar i veck, färger och blomögon.  De där ögonen stirrar trotsigt och envist på mig och säger:
– Se mig. Länge. Titta riktigt djupt och sitt alldeles stilla.
Och då lyssnar jag.

Ha ett gott 2016!
Titti

PS Sommarens besök i Botaniska trädgården i Göteborg var ju mycket givande! Där fanns det orkidéer! 

Publicerat av

Titti Sundmark

På Norr i Örebro bor Titti Sundmark i ett stort hus med en liten trädgård, man, tre barn och en hund. Trädgårdsarbetet går i vågor och styrs av lusten till skönhet och av behovet att koppla av genom att rensa, gräva och dricka kaffe. Det vilda och vackra hittas i bladstrukturer och allt som blommar som inte är gult eller kirskål. Hon är högstadielärare med bakgrund som bl a konstnär.