Frost, frön och brysselkål

Så vackert det blev. Tack vare kylan så är världen frostig och fin. Fjäderlätta, stora snöflingor har dalat ner över Getingedalen i helgen och bildat ett ansenligt, men mycket fluffigt, täcke över marken.

Hängsälg i vinterskrud.
Hängsälg i vinterskrud.

 

Pryder sin plats även den här årstiden.
Pryder sin plats även den här årstiden.

 

Trots detta vinterväder så skördade jag mina brysselkål. Låter märkligt men så ska de tas, de små bollarna. Hela stocken höggs av och togs in. Bladen plockades av och där, i bladvecken, satt godsakerna. Min första brysselkålsskörd. Lycka!

Stolt brysselkålsodlare!
Stolt brysselkålsodlare!

Och det trevliga är att det sitter fortfarande några stockar kvar i trädgårdslandet. Fast jag bör nog skörda dem nu, det ska ju bli riktigt kallt framöver.

Hur tillagar jag mina brysselkål då? Favoritreceptet ser ut som följer:

Ansa brysselkålen från fula blad. Skölj eventuellt. Blanda dem med olivolja, salt och peppar och rosta dem i ugnen ca 30 minuter (huvudenas storlek avgör tiden i ugnen) i ungefär 200 grader. Rör om då och då. De får gärna bli välrostade och lite mörka. Under tiden blandar du till en eftermarinad med ca 3 msk olivolja, 1-2 msk vatten, 1-2 msk ljus balsamicovinäger, 2-3 tsk honung, salt och peppar. När kålen kommer ur ugnen så blandas den omedelbart med marinaden.

I New York blev jag serverad brysselkål på ett annat sätt som också var gott. Även dessa var rostade i ugnen, ganska hårt, nästan lite förkolnade på ytan, tillsammans med rökt paprikapulver. Ovanpå låg ett lager smält parmesan, gissningsvis tillsatt på slutet av rostningen, och ett tunt täcke av aioli (förmodligen adderad efter rostningen). Riktigt gott, Ska kanske prova detta med kålen som är kvar?

bild4
Kinalykta i frost

Ni känner väl till Gunnel Carlsson? Hon kommer till Örebro och håller föredag den 9 februari! Först till kvarn gäller och här kan du läsa mer, anmäla dig etc.

Gunnel Carlsson
Gunnel Carlsson

I lördags (2 januari) var det en inspirerande artikel i NA (del 2, sidan 9) om självhushållning. Jag lusläste den förstås. På vissa områden kan jag faktiskt kalla mig självförsörjande vilket är mycket tillfredsställande.

artikel

Den första frökatalogen trillande nyligen ner i min brevlåda. Lindbloms Frö. Och visst är det tilltalande att bläddra i dessa men jag föredrar Runåbergs som inte längre lägger pengar på att trycka någon katalog då merparten av deras kunder har tillgång till internet och kan hitta all information, bilder etc. på deras hemsida. Pappersbesparande. Dessutom har de ett genomgående ekologiskt sortiment.

Jag kommer dock att vänta lite till innan jag tar tag i fröbiten även om de redan har börjat diskutera sådd i trädgårdsgrupperna på facebook. Det enda jag kan tänka mig att sätta snart är chilin. Och i år blir det tyvärr plastkrukor istället för dito av tidningspapper. Efter lite forskning på området så har jag sett flera uppleva samma sak som jag; att papperskrukorna inte håller fukten tillräckligt bra. Sådden torkade ut alldeles för snabbt och groddarna mådde dåligt av den ojämna vattentillgången.

Några fröer investerade jag dock i när jag var i New York. Jag tilltalas av The Hudson Valley Seed Library, både av etiska och estetiska skäl, så några av deras påsar åkte med hem i resväskan.

fröpåsar
Ruccola, storbladig persilja, koriander, basilikamix och någon slags kål.

Nej ett litet tag till ska jag njuta av min vita trädgård innan jag tar tag i saken.

bild3

fagelmat

bild6

bild5

bild1

Med hopp om fina skidspår.

Kajsa

Publicerat av

Kajsa Källérus

Kajsa Källérus

Mitt i skogen, uppe i de blå bergen, bor Kajsa Källérus. Med en vegetarisk kosthållning, stort intresse för hållbar utveckling och en ansenlig trädgård utvecklades hon till en obotlig grönsaksodlare med självhushållarambitioner. I bloggen berättar hon om sina framgångar, utvecklingsområden och erfarenheter. När Kajsa inte är i köksträdgården så jobbar hon som keramiker, lärare och kulturtant. Välkommen till Getingedalens Gröna!

En kommentar till “Frost, frön och brysselkål”

  1. Tack för fina bilder ! När vintern är så här ren och vit och med lite sol som bryter igenom så är den bra vacker.

Kommentarer inaktiverade.