Alpiner minsann

Det är otroligt vad man kan få plats med i en villaträdgård på 1000 kvadratmeter. Jag vågar inte gissa hur många olika växter som ryms i Jonny Karlssons trädgård i Pålsboda. Kanske nämnde han det under föredraget på Trädgårdsamatörernas föredragskväll, men jag noterade det inte. Jag var nog upptagen med att förundrat notera att han kunde de latinska namnen på varenda en!

IMG_0043

Jonny inledde med att tala om lundväxterna och hur han och hans fru tänker när de skapar den rätta miljön för dessa. Under den delen kände jag igen mig något sånär, även om jag var omgiven av, ja i mitt tycke, allt annat än amatörer. Jag säger det i positiv mening. Det är mycket inspirerande och intressant att möta så mycket sakkunskap och att få tillfälle att, över en god kopp kaffe med macka, diskutera älsklingsämnet trädgård med betoning på prydnadsväxterna. Jag lär mig massor samtidigt som jag möts med respekt och intresse för mina funderingar och erfarenheter.

IMG_0021

IMG_0024

Efter fikat fick vi se bilder på de delar av trädgården som rymmer de alpina växterna. Växter som man stöter på ovanför trädgränsen. Inte undra på att det får plats så många sorter! Här handlar det om riktigt små juveler. Rariteter många av dem. De är planterade i sand med kornstorlek 0.8 mm och omgivna av flata kalkstensskivor som ställts på högkant. Det översta lagret består av lite grövre kross.

IMG_0027

Många arter är mycket svåra att ge rätt miljö. Den stora utmaningen är helt enkelt att få dem att överleva. Inte så konstigt, det är ju grejor som växer på fjället! Man får helt enkelt vara mentalt beredd på misslyckanden.

IMG_0030

Nöjd med kameran i min nya mobil som faktiskt tar riktigt OK bilder på en filmduk i ett mörkt rum. Tycker att den klarade eldprovet galant.

IMG_0034

Visst blir man sugen. Jag kommer nog att få hålla i mig ett tag framöver för att inte falla pladask för de här skönheterna.

IMG_0035

Men var får man tag i dem? Postorder från utlandet. Resor till plantskolor i Skottland och andra avlägsna platser.

IMG_0037

Oxalis var för mig Harsyra eller Lyckoklöver ända till måndag kväll. Nog vet man väl hur en Oxalis ser ut! Nej. Det verkar finnas hur många sorter som helst.

 

IMG_0038

Man skulle kunna specialisera sig bara på detta enda släkte och fylla en normalstor trädgård med fullständigt oemotståndliga ballerinor.

IMG_0042

Om jag inte passar mig väldigt noga kommer jag också att hänga i timmar över babysängarna hos någon superspecialiserad mästare någonstans i världen.

 

IMG_0039

Somliga av de små kuddarna är planterade i håligheter som gjorts i hypertufa, en blandning av betong, torv och sand. Jag har tidigare bara sett materialet i planteringstråg, men här uppfattade jag det som att Jonny modellerat fram typ ”lavastenar” av materialet. Hmmm … Jag måste få bort habegäret ur mitt system …

Tack för en mycket inspirerande och trevlig kväll!

Ulf

 

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.