Vissna förebilder

Det är ju tulpantider just nu. Jag tror att de flesta har en personlig relation till tulpaner och en massa minnen.
När jag växte upp var det ”Med en enkel tulipan… ” som gällde på födelsedagen. En av andemeningarna i den låten är att tulpaner vinner stort över andra blommor genom sin enkelhet och uppriktighet.

image

Jag minns en kompis från förr som berättade om sin mamma som BEHÖVDE tulpaner under din graviditet. Den gravida kvinnan åt inte själva blomman utan bladen. Hon bad alltid om tulpaner med mycket blad. Jag har ingen aning om vad det var för brist hon led av…

image

Själv bara gillar jag tulpaner. De är vackra, roliga och väldigt användbara tillsammans med andra växter men framförallt är de galet underbara att betrakta under vissningsprocessen.

image

Mina tulpaner får all tid i världen att långsamt vissna. Jag rör dem inte. Det är som att de lever och dör på samma gång och det är skört och vackert.

image

Som gracila trötta dansare lägger de sig stilla till ro, mumlar ”At least I stole the show” och sen sluter de ögonen.

image

/ Titti

Publicerat av

Titti Sundmark

Titti Sundmark

På Norr i Örebro bor Titti Sundmark i ett stort hus med en liten trädgård, man, tre barn och en hund. Trädgårdsarbetet går i vågor och styrs av lusten till skönhet och av behovet att koppla av genom att rensa, gräva och dricka kaffe. Det vilda och vackra hittas i bladstrukturer och allt som blommar som inte är gult eller kirskål. Hon är högstadielärare med bakgrund som bl a konstnär.