Ett föredrag i min smak

Han heter Torsten Wallin och han har ett sommarhus på en ö. På östkusten. Torsten är landskapsarkitekt och har skapat en fantastisk miljö på sin ö.

Han pratar först om olika blomformer och om färgcirkeln och att tänka kontrasterande eller ton i ton när man planerar sin trädgård. Som om man planerar tänkte jag. Oftast blir det som det blir. Impulsköpen leder stort över de planerade om man säger så. En grundidé har väl många av oss, men som sagt, man köper gärna det ögat vill utan så mycket eftertanke.

IMG_0092

När Torsten börjar visa sina bilder från ön, blir jag riktigt intresserad. Han har gett sig i kast med en stor, fuktig sänka, ett alkärr kallar han det. Dessutom med kala, vindpinade klipphällar och med skogen inpå knutarna.

IMG_0093

Det ser vilt ut, men är planerat i minsta detalj.

IMG_0094

Tydligen kan man hjälpa skogen att satsa på just det man vill ha, i det här avsnittet mossa!

IMG_0095

Alkärret är röjt, tillrättalagt och ”uppodlat” på ett häpnadsväckande sätt. Så läckert!

IMG_0096

Det skiftar karaktär men blir aldrig överarbetat och banalt.

IMG_0097

Jag känner stor respekt för yrkesutövare som utvecklar sin dagliga gärning till en konstart.

IMG_0098

Man bör känna till att Blodbräken kräver en tämligen fuktig miljö för att trivas och komma till sin rätt. Jag borde inte ha köpt den om jag inte var beredd på att ordna dom förhållandena under våra vattenslukande tallar …

IMG_0099

Ja, sådana inspirerande stunder kan man få sig till livs i samband med ett årsmöte i Adolfsbergs Trädgårdsförening.

Så gjorde jag av med pengar på bokreans första dag. Fyra tunga volymer om trädgård, vad annars …

Och snart är äppelträden beskurna. Av en som kan.

Ulf

PS

Ber om ursäkt för oredigerade bilder tagna mot en filmduk.

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *