Dags att så

 

IMG_0107

Det är fröpåsarnas tid. På plantmarknaderna vimlar det av begärliga skönheter för alla smaker. Jag går förbi allt som är nyttigt och letar efter växter som kan passa in i den lundmiljö vi försöker få till. För ett par år sedan gjorde jag ett katastrofalt försök att så perenner. Fröerna hade jag skickat efter. Det vara bara exklusiviteter som visade sig vara extremt svåra. Inget för nybörjare! Då känns det sundare att i lugn och ro läsa på påsarna och bestämma sig för lite mer lättflörtade växter, ettåringar och perenner.

Två klängande ettåringar åkte med i kundvagnen. Japansk Humle som lär vara en baddare att växa snabbt. Klär in stora ytor innan vi hunnit till midsommar. Och Fjärilskrasse, en klättrare som sticker iväg fyra meter upp i träden.

IMG_0110

Efter bara några dagar med vattning på sådden morgon och kväll visade sig de första hjärtbladen av Mariatistel. Ja precis, jag odlar tistlar. Grejen är att man helt enkelt vill kunna bestämma själv vilka tistlar som ska få växa i lunden …

IMG_0106

En del andra perenner har jag skickat efter. De kommer barrotade, alltså inbäddade i torvströ, packade i plastpåsar. Jag planterade dem i stort sett samma timme som jag hämtade ut dem på posten. Tio krukor blev det med Akleja ´Black Barlow´, vitt Fänrikshjärta ´Ivory Hearts´, Hosta ´Lakeside Dragonfly´och Hosta ´Thunderbolt´. De plockades in efter planteringen och står nu på golvet i uterummet, ljust och svalt. Jag hade bett att få dem i mitten på april. Det hade varit enklare att bara plantera ut dem på växtplatsen, men firmorna verkar ivriga att få iväg sina lager.

IMG_0109

Det blev fyra härliga böcker på bokrean. Massor av inspirerande och lärorik läsning. Soliga dager sitter jag en stund i vilstolen i det inglasade uterummet. Ute är det så där en fem grader, men i rummet över tjugo! Hur härligt som helst med solvärme!

IMG_0104

Vi planerar en grusgång framför entrén till huset. Det är väl cirka 30 kvadratmeter. I väntan på en entreprenör som skulle offerera jobbet var det enkelt att markera placeringen i det tunna snötäcket. Men hu vad dyrt det är!! Jag är ju naiv, det vet jag, men att jag skulle gissa fel på 100 %.

Det är ju bara att skala bort matjorden med en liten grävare, lägga en markduk i botten, ösa på ett lager med stenmjöl och padda det och sedan avsluta med att slänga på ett lager stenkross … tänker jag. Färdigt före lunch. Naiv som sagt. Vaknar ofta i verkligheten.

Ja, så har jag beställt beskärning av våra två äppelträd. Buskar och mindre träd har jag nu gett mig på själv.

Lite överallt sticker det idag upp små spjut av olika vårlökar och julrosorna kommer att blomma om ett par veckor.

Nu svävar jag salig in i bästa tiden. En vecka till påskveckan. Då ska hela trädgården räfsas och städas. Sen står april för dörren. Ja, ni vet! Man flyttar ut.

Ulf

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *