Hjälp jag får inget gjort!

Förkylningen har slagit till. En ettrig variant som vägrar ge sig. Hosta och elände. Och trädgården bara väntar. Den är inte färdigstädad och den har inte fått sin kära hönsgödsel. Ris och klipp ligger lite här och där och … Det enda som fungerar är vattningen. Den sköter vår Herre.

IMG_0169

Och någon äter upp våra Hundtandsliljor! Rakt av nere vid marken. Harar? Vet inte. Men visst, bladen är verkligen särskilt kraftiga och saftiga.

Såg jag inte en liten mördarsnigel i morse? Eller det kanske var en mardröm …

IMG_0171

Annars är det julrosornas tid nu.

IMG_0180

Vi har inte massor, men tillräckligt många för att kunna vila ögonen på en planta från nästan varje position i trädgården.

IMG_0177

Alla har kommit olika långt i utvecklingen, så vi kommer att njuta av dem under lång tid framåt.

IMG_0179

Julrosor verkar förekomma i alla tänkbara färger, hela vägen från vitt, över rosa och grönt till blått och nästan svart.

IMG_0181

Ruggarna blir större och större med åren och ynglar av sig med fröplantor om de trivs. I år har vi fröplantor som blommar för första gången på den plats där de råkade hamna.

IMG_0170

Visst är de ett under av skönhet!

IMG_0168

Överblomning och fröbildning är en lång och vacker process och de nya, stora, vackra bladen står kvar tills jag klipper ner dem tidigt nästa vår.

IMG_0166

Olika sorter av Nunneört kommer redan. Den här är så starkt gulvit att den är nästan omöjlig att fotografera. Den lyser. Nu väntar vi på de gula och den blå.

IMG_0182

Rabarbern är på G och mycket annat.

Det är en underbar tid även om grådiset just nu ligger kompakt utanför fönstret i mitt arbetsrum. Till helgen blir det bättre väder och då är jag frisk, så det så!

IMG_0162

Hälsningar från en halvfrustrerad trädgårdsamatör som ligger efter.

Ulf

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.