Ivrig

Golvet i uterummet är fullt med sticklingar, fröplantor och barrotade perenner. Men vi får nog lyfta på fötterna och gå försiktigt någon vecka till.

IMG_0108

Mariatistlarna som jag sådde i mars

IMG_0193

har fått egna krukor och börjar nu visa sin vackra bladtäckning.

IMG_0192

Den Japanska humlen ränner iväg på trådsmala ben. Hur klarar de av att stå upp? Får inte glömma att ge dem en stödpinne!

IMG_0194

Mårbackapelargonerna skjuter skott för brinnande livet och sticklingarna börjar blomma minsann!

April är nog den intensivaste månaden i trädgården. Jag lyfter lite försiktigt på täckmaterialet nu. Därunder spirar det av ivrigt liv. Det har regnat de senaste dagarna, förträffligt med tanke på all hönsgödsel som nu ska ge extra krut åt planteringarna. Surjordspartierna får specialgödning.

IMG_0198

Lite sly har vi tagit hand om. Jo då, det finns sådant också. De kraftigaste stammarna blir utmärkta stöd till klematis och humle.

IMG_0178

Nu är det också tid att fylla på med jord lite här och där. Vissa växter, som t.ex. Alunrot, har en tendens att vilja ”krypa upp”. I år får de extra jord. Nästa år måste vi nog plantera om en del av dem.

IMG_0196

Det vita Löjtnantshjärtat har alldeles för bråttom! Det finns snö och frost i prognosen och nu räcker det inte att lägga över hatten längre. Knappt att en tiolitershink förslår.

IMG_0201

Överallt sticker det upp olika lökväxter. Det är svårt att utse favoriter, men Kungsängsliljorna, som bara blir fler och fler, får nog gälla som nummer ett. Myskmadran brer ut sig snabbare än någon annan marktäckare jag känner till. Den är redan härligt grön.

IMG_0200

Jag var rädd att den Italienska Munkhättan hade försvunnit. Vi satte den för ett par år sedan och den har ännu inte blommat. Men i år kanske!

IMG_0202

Kungsplister kommer snabbt med de underbaraste rosetter. Det här är en perenn som blir ganska hög. Bibbi gillar inte plister, som hon tycker sprider sig alldeles för okontrollerat och liknar nässlor. Jag har lugnat henne med att Kungsplister inte bär sig åt så. Men nu hittade jag en alldeles ny liten självsådd planta en bit ifrån de ”vuxna”. Jag snickrar på en bra förklaring som att det visar att de trivs … Men det kanske inte är det hon vill höra …

Det är verkligen hög tid att plocka fram knölarna nu. Begonior och Dahlior som legat torrt i mörkret. Och Fuchsian måste ner i ny jord, ställas fram i ljuset och vattnas rikligt.

Plantmarknaderna har öppnat på allvar, även om det finns luckor i sortimentet. Det är inte heller någon rusning dit ännu. Men ivriga jag kunde naturligtvis inte vänta. Över 1 500 kronor blev jag av med i ett nafs. Men lycklig ägare till en Blomsterkornell på stam, en Skvattram och ett par Rhododendron modell mini.

Trädgård är verkligen ingen billig hobby, men en av de mest välgörande för människan.

Ulf

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.