Nyttoväxter i naturträdgården

Nu har vi sett sista snön för i år. Hoppas jag! Vi går in i maj och vi kan börja odla på allvar. I vår trädgård finns det fortfarande stora ytor som är planerade men inte åtgärdade. Vi vet att vi vill fortsätta att bygga lundkänsla. Tallarna utgör det höga taket. Äppelträd och körsbärsträd det lägre taket. Nyttoväxter! Ätbart.

Vi försöker tänka in nyttoväxterna i lundmiljön. Tillsammans med de som bara har prydnadsvärde.

IMG_2173

Buskar till exempel. Jag säger bara Fläder! En bättre buske får man leta efter. Den har allt. Finns i en mängd varianter med bladverk från gult till nästan svart. Den kräver inget speciellt. Blommorna skördas på sommaren och blir den godaste saft som tänkas kan. Barnbarnen älskar iskall flädersaft. Och vi också förstås.

IMG_1277

En annan förnämlig buske är Bärhäggmispel. Inte så vanlig i trädgårdarna men en riktig högpoängare. Den kan användas som häck, men fungerar utmärkt i blandade buskage eller som solitär i lunden. De blå bären, som är proppfulla med antioxidanter, älskas av fåglar, men ser man till att hinna före, är de utsökta till saft, sylt och gelé.

IMG_2162

Ta Vinbär. De brukar oftast placeras i ett eget hörn, ett hörn som ser ganska tråkigt ut hela året om man ska vara ärlig. Men placerar man buskarna ute i lunden, bland allt det andra vackra, blir de plötsligt en fantastisk prydnadsbuske som fyller ut med sin frodiga grönska. Håller man bara efter dem varje år och ser till att de inte blir för stora och risiga, finns det inga nackdelar.

IMG_3567

Vi tycker att man kan spinna vidare på de här tankarna nästan hur långt som helst. Många vet inte vad de ska plantera som marktäckare under sina rhododendron i torvpartierna. Varför inte Lingon? Hur snyggt som helst! Vintergrönt. Och på hösten lyser hela partierna av mognande bär.

IMG_3760

Samma sak med Amerikanska blåbär, som ju också vill ha mullrik, sur jord kring rötterna. Då talar vi inte om marktäckare, men de fungerar riktigt bra tillsammans med medelstora rhododendron. Och höstfärgerna är oslagbara!

I soliga gläntor kan man sätta Smultron som marktäckare. Man ska bara vara medveten om att de kan sprida sig hämningslöst, så det gäller att välja platsen med förstånd.

IMG_1971

Jag är särskilt förtjust i storbladiga växter. Riktigt maffigt helst. Jag tittar ständigt efter de funkia som blir störst. Så en dag slog det mig. Rabarber! Det är en hit. Jag lovar. Snyggare kan det inte bli. Man planterar många. Det märks inte att man skördar för husbehovet då och då. Rabarber kan kombineras med en massa lundväxter. Hur tacksamt som helst.

Som sagt, det är bara att spåna på. Krusbär, Pepparrot, Gräslök …

Jag misstänker att listan kan göras riktigt lång och intressant.

Sköna maj välkommen!

Ulf

 

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.