Fortissimo i lunden

Det var mycket som skulle göras i trädgården. En lång lista att ta itu med. Men det blev inget med det. På försommarens underbaraste dag. Jag bara satt kvar i vilstolen och tittade åt alla håll. 27 grader i skuggan. Minst.

IMG_0350

Myskmadran blommar. Min favorit bland alla växter. Och den Kaukasiska förgätmigejen. Och det vita Löjtnantshjärtat …

IMG_0358

Vår älskade Japanska lönn, som sträcker sig ut över den lilla dammen, är knallgul till att börja med. Bladen blir lite mörkare längre fram men behåller den gula färgen. Den måste vattnas rejält någon gång i veckan, annars kan den ge ett tråkigt och visset intryck.

IMG_0364

Vi lyckas sällan med Klematis, så det är en speciell glädje när en nykomling finner sig till rätta och ser ut att stortrivas med tillvaron.

IMG_0361

Är inte Gentiana det blåaste som finns? Två små plantor, räddade på en växtrea i höstas och planterade i ett torvparti, tackar oss på allra bästa sätt!

IMG_0359

Det sprakar av färg just nu. Våra Dvärgrhododendron tävlar med varandra

IMG_0354

så att det nästan gör ont i ögonen. När den orangea Azalean Gibraltar till vänster slår ut om ett par dagar, blir det kanske för mycket för vän av färgcirkelordning och ton i ton-tänkande men vi älskar´t! Ibland är det befriande med ett kort fortissimo även i en stilla lund.

IMG_0371

Varför skrattar dom åt min vackra skapelse? Så ser ju ett odlingstråg i hypertufa ut. Eller kan se ut …

På kursen fick jag lära mig att blanda 1.5 delar torv (typ Solmull), 1 del sand och 1 del cement. Smeten hällde, tryckte jag ner i en form (utrymmet mellan två pappkartonger) efter att först ha gjutit en botten i den större kartongen. Hela formen stadgades med sand både utvändigt och invändigt. Dräneringshål i botten ordnades genom att gjuta in en stump av ett stearinljus. Lätt att pilla bort när hypertufan brunnit (torkat och stelnat). Då kan ytan bearbetas och formas lätt efter behag med diverse verktyg. Tråget ska jag ställa på en solig plats, fylla med sand och grus eller vad de små juveler till växter jag väljer föredrar. På trågets yta inbillar jag mig att olika mossor kommer att slå sig ner. Det ska se ut som ett gammalt lavastensföremål som kommit i dagen vid någon utgrävning i djupa jordlager …

Så nu kan ni sluta skratta!

Ulf

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.