En gammal dröm

Hur många år har inte Bibbi sagt, ”jag önskar mig en hammock.” Men jag är lite trög, så det har tagit sin tid. Men så kom jag äntligen till skott! En gammal buske skulle bort och kärsen under den likaså. En alldeles utmärkt plats för en gungsoffa. Så jag klippte ner kärsen, lade dubbel markduk och täckbark på ytan. Lite provisoriskt sådär. För 2-3 år. Då är väl det hatade ogräset stendött?

IMG_0436

Ska jag lägga några betongplattor framför gungsoffan? Tror det … Eller rättare sagt, Bibbi kräver nog det … En gammal dröm har hur som helst gått i uppfyllelse.

IMG_0399

Inbäddad i grönska ska den i alla fall vara. Passar bra då att vi planterat ett par kaprifoler av en ny sort, en som inte doftar. Så nära en sittplats där vi kommer att hänga för jämnan, kan ju det vara en bra idé.

IMG_0415

Vi var ju väldigt nyfikna på om den blå Nunneörten skulle blomma lika fint andra året som första, eller blomma alls för den delen. Vi hade läst att den var svår. Det känns lugnare nu …

IMG_0379

Så blommade de då, sida vid sida, de båda Azaleorna ´Gibraltar´och ´Arabesk´. Glöm ton i ton. Tänk ”färg piggar upp”. Men fy vad snabbt de blommar över i år, våra Azaleor och små Rhododendron!

IMG_0413

Somliga blommar sparsamt dessutom, som om det är ett mellanår eller något. Några få blommor bara på buskar som annars varit översållade. Kan det vara så? Viloår?

IMG_0432

Det är faktiskt likadant med våra Trädpioner. Vi har inte många, men alla brukar blomma. Flått. I år har vi buskar utan en enda blomma! Skumt … och lite trist.

IMG_0429

En annan kortblommare är en vit ros som satt sig själv perfekt placerad. Vet inte namnet på den, men det finns stora bestånd på granntomten. Men alltså, kan man inte göra något åt blomningstiderna!!? Jag menar tekniken går ju framåt så att man bara häpnar. Man kan ju få fram i stort sett vad man vill nu för tiden i fråga om färg, form, storlek … Har man glömt att laborera med blomningstiderna. Det är ju det vi kunder kräver i första hand, eller hur? Inte blå rosor! Skärpning!

IMG_0424

Så i väntan på nästa genombrott i genmanuipulerandets konst, satsar vi i första hand på grönt. Grönt är också skönt!

Ulf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.