Lätt att gå till överdrift

Under många år har man varit lite lagom trädgårdsintresserad. Hållit på och pulat i ensamhet utan minsta kontakt med likasinnade.

Så kommer erbjudandet att skriva på den här bloggen. Och så går man med i en trädgårdsförening. Och börjar gå på föredrag om alpiner, pioner och vet allt och stöter på specialintressen som man inte visste existerade.

Folk som reser land och rike runt för att leta efter rariteter. Och skickar efter sällsynta fröer från hela världen. Helt nytt för mig. Men farligt lockande!

IMG_0598

Häromkvällen hade vi besök i vår trädgård. Av trädgårdsföreningen! 25 personer med anteckningsblock och kameror i högsta hugg. Jag fick nästan panik. Vad förväntade dom sig? Ovanligheter?

Många stannade beundrande framför Blomsterkornellen på stam och jag kände en viss lättnad över att ha inhandlat den tidigt i våras. Men vad mer?

IMG_0602

Vi tycker ju att det är ett stort under att Rodgersian blommar för första gången,

IMG_0593

men det har ju trädgårdsfolk sett tusen och en gånger.

IMG_0595

Armenisk näva, nästan en och en halv meter hög,

IMG_0596

skira, underbara Gillenia och

IMG_0597

förtjusande Stjärnflocka. Men är de inte för vanliga?

IMG_0471

Blå Nunneört. Visst, den är ett blickfång, men finns i vilken plantmarknad som helst. Jag har inte köpt den i Scottland!

IMG_0600

Jag kan sitta och stirra på en Iris i en halvtimme och tycka att den gör livet värt att leva. Men i ärlighetens namn, den är ett ogräs! Sprider sig som en tok och tål vilken oöm behandling som helst. Inte behöver man fjäska för en Iris. Den är tacksam för ingenting.

I går planterade jag en Tuja. En tuja! Köpt på Blomsterlandet. Och kände mig nästan lite skamsen. Jag kunde lagt manken till och försökt få tag i en Kaukasisk Vingnöt, ett alldeles underbart träd som jag bara sett i Stadsparken. Eller något annat exotiskt och helst rejält svårodlat på våra breddgrader.

Jag erkänner att jag nu befinner mig i farozonen. Står just i begrepp att anmäla mig till en gruppresa för att köpa ovanliga buskar. Billig!

Våra besökare då? Oj, de var otroligt vänliga och uppskattande. Inget snobberi över huvud taget. Otroligt trevliga trädgårdsvänner! Det är jag som är nojig bara. Känner en press som inte existerar.

IMG_0453

Har ofta en tendens att gå till överdrift …

Ulf

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *