Trädgården – våra andliga rum

Andlighet är svårt att definiera. Vad är det som gör att så många människor känner stillhet och ro i en tom kyrka? Kanske längtar vi efter en omfamning, en varsam kram. Och en närvaro mitt i ensamheten. Det oförklarliga men sköna.

Allt måste inte kunna förklaras.

IMG_0611

Vägen är lika skön som målet. Knoppen är lika underbar som

IMG_0648

den utslagna blomman.

IMG_0651

Måste allt vara tillrättalagt och färdigt? En klängros utan stöd är ändå en ros. Bedövande vacker och åtråvärd. Lite vilsen kanske, eller är den i verkligheten fri?

IMG_0659

Rosenvialen, förvillande lik Luktärt, luktar inte. Men på håll märker man ingen skillnad. En ärt som skippat parfymen. Det är så många andra som doftar skönt. Rosenvialen kan berömma sig av att klara de strängaste vintrar. Den är trogen och lojal som få, medan Luktärten … ja, ja … Trädgården talar till mig.

IMG_0655

Trebladet, Trillium chiloropetalum, anses vara en exklusiv perenn, men än så länge får jag leta efter det i halvskuggan mer eller mindre skymt av andra som tar för sig. ”Tålamod Ulf”, viskar det försynt till mig, ”en dag ska jag få dig att dra efter andan som ingen annan du känner.”

Tack Marita som tog med dig ”den fula ankungen” från Danmark!

IMG_0638

I det enkla tråget, tillverkat av hypertufa, kryper Stjärnlobelia. Den fick ingen jord. Ingen alls. Bara stenmjölsblandad sand och sten. Nästan som betong! Mitt i kärvheten och det hårda livet, blommar den överdådigt och brer ut sig, medan den uppmuntrar en knappt synlig liten pytte Lewisia. ”Du kan också, jag vet att du kan stråla”.

IMG_0657

Somliga skulle inte vara någonting utan sina vänner. Fingerborgshatt,

IMG_0658

Armenisk näva, Stjärnflocka, Ginnelia och Blanknäva, de behöver varann. Var för sig lite bleka och tama, men tillsammans en oemotståndlig palett.

Vår trädgård får vara ett antal andliga rum där vi ofta hämtar kraft och visdom. När vi ger oss tid att lyssna talar den.

Ulf

 

 

 

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *