Slappa juli

Vi har en utpräglad vårträdgård. Det är då det blommar som mest. Varje vår är en sprakande föreställning. Redan första veckan i juni kan det lugna ner sig och en bit in i juli överväger det gröna kraftigt.

IMG_0685

Det är mer som att man får leta upp färgklickarna, som den här krypande klematisen som just börjat blomma och som kommer att göra det ett par månader framåt. Vi har två plantor som vi klipper ner till ett par decimeter tidigt på våren. De får lägga sig över annan växtlighet precis som de behagar.

IMG_0684

En annan klematis som inte gör så stort väsen av sig. Den blir bara en och en halv meter och klättrar lite försynt på ett ungt körsbärsträd i halvskuggan. Klipps också ner till ett par decimeter på våren.

IMG_0692

´Summer Snow´är en klematis som tar för sig mer, men fast den är stor och imponerande, sticker den ändå inte ut. Skyarna av gräddvita blommor ger ett vilsamt intryck. Vi har ännu aldrig klippt ner den helt, bara putsat bort gammal, risig ved.

IMG_0688

Astilbe har aldrig varit någon av mina favoriter men några plantor har faktiskt sedan ett par år fått plats i en blandad, upphöjd rabatt,

IMG_0689

en rabatt som ändå måste vattnas titt som tätt, åtminstone en kruttorr sommar som denna. Nu uppskattar jag dem oerhört, fräscha färgklickar i en massa grönt.

IMG_0687

Vi har inte många kaprifoler, men de vi har får klättra fritt i ´naturen´. Vi kommer att hålla efter dem strängt. De får inte bre ut sig hämningslöst, utan charma oss som enstaka lianer. De kommer att glädja oss med blommor och frukter under lång tid.

IMG_0690

En och annan Malva dyker upp här och där. Jag föredrar de helt vita.

IMG_0695

Många Funkior blommar nu med liljelika blommor. De flesta gillar jag inte, så de klipper jag bort. Funkia har jag inte planterat för blommornas skull. Men den här ´Big Mama´, som ännu står i kruka, har fått behålla sina rent vita blommor. Plantan kommer jag att plantera ut på lämplig plats i höst. Den kommer att bli en mäktig rugge, 60 centimeter hög. Lovar den medföljande beskrivningen …

IMG_0693

Ingen regel utan undantag. Mot gatan i väster blommar en tio meter lång rabatt med Praktlysing. Rabatten har hittills inte fått en droppe vatten av oss! Det här är en fantastisk perenn som kommer tillbaka lika praktfullt varje år och som kväver allt annat. Kvickrot, tistlar och kärs göre sig inte besvär, ni har inte en chans!

IMG_0678

Brukar ni beskära era äppelträd i juli? Det går alldeles utmärkt!Och inget gnäll över Alpklematis och Murgröna i hela trädet.

Tack kompis.

Ulf

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.