Avsked

För ungefär 3.5 år sedan (om jag inte räknar fel) fick jag förtroendet att blogga om trädgård på den här sidan. Det har varit roligt och lärorikt och det har faktiskt gett mig många nya vänner. Bland annat ”drev” det mig att bli medlem i en trädgårdsförening, Adolfsbergs Trädgårdsförening, en gemenskap som jag gillar skarpt.

Nu har jag bestämt mig för att avsluta tiden som trädgårdsbloggare i NA. Det blir allt svårare att skriva nytt och inspirerande. Allt oftare ser jag att jag upprepar mig. Så precis som sommaren nu tar avsked gör jag det också. Jag gör det genom att en sista gång lyfta fram mina absoluta favoriter. En upprepning alltså, vad annars 🙂

IMG_0849

Myskmadra, i mitt tycke den förnämsta marktäckaren. En skir matta av renaste vitt och mjukaste grönt.

IMG_1968

Mattorna förekommer på flera platser i vår trädgård och bildar generöst grund för allt vi får för oss att lyfta fram lite extra.

IMG_1072

Rodgersia imponerar med sina stora vackra blad

IMG_0602

och i år blommade en planta för första gången

IMG_0593

med en blomställning långt vackrare än vi kunnat föreställa oss!

IMG_2947

Rhododendron och Azaleor i alla storlekar och färger. En gynnsam vår sprakar trädgården i ett formidabelt fyrverkeri och när jag böjer mig ner, riktigt nära, möter jag ett universum av ofattbar skönhet.

IMG_1836

Julrosorna dyker upp så snart snötäcket dragit sig tillbaka. Som länge saknade vänner får de hjärtat att slå fortare när de blygt lutar sina ansikten mot jorden. Jag sträcker mig ner och lyfter dem varsamt upp inför mina ögon. Och hela världen ler igen!

IMG_2878

Bland lökväxterna älskar jag Kungsängsliljorna mest. De skyndar sig att blomma så snart vårsolen börjar värma marken och stortrivs i den lundjord som just välsignats med fukten från det nyss smälta snötäcket.

IMG_3258

Klematis är en svårflirtad skönhet. Det är så jag ser på dem. Vi går väl inte ihop som hand i handske. Men jag ger mig inte. Fjäskar som en tok och försöker igen och igen att få dem att älska mig tillbaka. De vill ha uppmärksamhet. Bli uppvaktade och ompysslade.

IMG_3496

Dagliljorna hos oss är också lite diviga. Något år kan flera plantor helt enkelt bestämma sig för att inte blomma. Har jag försummat dem? Man vet aldrig säkert. Samtidigt som det är frustrerande, är det stimulerande att försöka hitta den vård som alltid belönas med utstuderad skönhet, om än flyktig.

IMG_2114

I kavalkaden kan jag inte gå förbi Funkia,

IMG_0979

pålitliga trotjänare som är oumbärliga i trädgården och som går att kombinera med det mesta i den lund som börjar ta form.

IMG_0470

Detsamma gäller Alunrot, som också har en förmåga att smälta in lite överallt och som lockar mig som karameller i plantskolorna.

IMG_0471

Svag för allt som är blått ställer jag, helt ogenerat, Kaukasisk förgätmigej bredvid Blå nunneört

IMG_0361

spär på med blåaste blå Gentiana

IMG_0359

och toppar med en galet mörkblå Dvärgrhododendron.

Nu är det snart september, den stora planteringsmånaden. Massor av nya växter ska ner i jorden. En Buskmagnolia, en Vingfröranka och en Klätterhortensia ´Moonlight´står och väntar i sina krukor. På önskelistan står Eldtörel, Konvaljbuske och Trädgårdstry ´Wings of Fire´, bland annat.

Ivrig att komma igång tackar jag nu för en härlig tid med Trädgårdsbloggen. Ett särskilt tack till mina bloggkompisar Kajsa och Titti. Ni är bara bäst!

IMG_0207

IMG_0453

Jag har inte tagit med något träd. Kanske är jag lite avundsjuk på dem då de klarar tidens tand betydligt bättre än sin ägare. De blir bara vackrare med åren.

Vi ses någon gång någonstans.

Ulf

 

 

 

 

Publicerat av

Ulf Lundin

Ulf Lundin

Ulf Lundin har varit intresserad av trädgård i över trettio år, en äkta amatör som älskar att försöka åstadkomma vila och harmoni i den lättskötta trädgården. Han har en särskild kärlek för marktäckare och woodlandkänsla, gillar klättrande växter och försöker gärna få till samspelet mellan prydnadsgräs, varierande bladformer och vintergrönt med sten och grus.