Recept på granola

Det finns nog lika många granolarecept som granolamakare. Här kommer det som jag råkar gilla bäst och har lagat i två års tid nu.

Först och främst ska det smaka bra men det ska också vara ”rätt” konsistens. Ibland har jag experimenterat lite och fått fram något som är segare eller knaprigare men för mig ligger favoriten någonstans mitt emellan.

Dessutom vill jag styra inköpen av ingredienser så att de i så lång utsträckning som möjligt är ekologiska, kravmärkta, fair trade, hållbara och/eller lokalproducerade. Det får gärna vara en producent med stor transparens och en öppenhet gällande härkomst.

Och vad är då skillnaden mellan müsli och granola? En müsli är i princip bara en blandning av torra ingredienser, det är ingen värme inblandad i tillagningen. En granola är i stort sett alltid rostad och har någon blöt ingrediens i receptet.

RECEPT

Sätt ugnen på 125-150 grader.

1 dl honung blandas med 1 msk rapsolja i en kastrull. Låt smälta ihop på låg värme.

I en bunke blandas:

3 dl gryn (havregryn eller grynblandning)

1/2 dl pumpafrön

1/2 dl solrosfrön

2 msk linfrö

2 msk chiafrö

2 msk kanel

1 msk gurkmeja

1 nypa havssalt

Häll över honungsblandningen och blanda ihop allt. Bred ut massan på bakplåtspapper eller bakduk och rosta i ugnen i 8 minuter.

Ta ut plåten och blanda runt. Rosta i 4 minuter till. Låt svalna.

Hacka sönder kakan och häll på burk.

Publicerat av

Kajsa Källérus

Kajsa Källérus

Mitt i skogen, uppe i de blå bergen, bor Kajsa Källérus. Med en vegetarisk kosthållning, stort intresse för hållbar utveckling och en ansenlig trädgård utvecklades hon till en obotlig grönsaksodlare med självhushållarambitioner. I bloggen berättar hon om sina framgångar, utvecklingsområden och erfarenheter. När Kajsa inte är i köksträdgården så jobbar hon som keramiker, lärare och kulturtant. Välkommen till Getingedalens Gröna!